Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Papriky jsou výborné syrové, skvěle se hodí do salátů i ke zdobení mnoha jídel studené i teplé kuchyně. Báječné jsou také tepelně upravené a je nespočet pokrmů, ve kterých hrají důležitou roli. Jedním z nich je lečo. Poradíme, jak papriky snadno mrazit pro pozdější tepelnou úpravu.

Papriky, které sklidíme na vlastní zahradě, pár dnů vydrží, ale postupně ztrácí svěžest a křupavost. Zároveň se ale také lépe vybarvují, některé červenají, jiné žloutnou nebo získávají další barvy. Koupené papriky (třeba v síťované tašce "na lečo") je potřeba zpracovat co nejdříve, nejlépe v den nákupu, protože se rychle začínají kazit a dlouho nevydrží. Trvanlivost paprik je kratší než trvanlivost rajčat.

Jak mrazit papriky

Mražení je velmi snadný a pohodlný způsob ukládání zeleniny. Tím, co nás limituje, je pouze velikost našeho mrazáku.

  • Kvalitní a zdravé papriky umyjeme chladnou vodou a necháme chvíli okapat. Nahnilé nebo plesnivé kusy nejsou ke zpracování vhodné, vyhodíme je.
  • Pak se pustíme do vykrajování vnitřků paprik, odstraníme semena. Kdo chce, může pak papriky ještě jednou rychle opláchnout - zbaví se tím snadno všech zapomenutých semínek.
  • Pokud se jedná o pálivé papriky, je lepší pracovat v tenkých rukavicích (jednorázové, chirurgické) - jinak dokáže být pálivost velmi nepříjemná. V této situaci je opláchnutí semínek velmi vhodné. Velmi pálivé papriky (např. chilli) můžeme také mrazit, ale používat je pak budeme jen po jednotlivých kouscích, do pikantního pokrmu stačí dát jen proužek.
  • Omyté a vykrájené papriky krájíme na větším prkýnku velkým a ostrým nožem. Způsob krájení volíme podle způsobu plánovaného zpracování, nejvhodnější jsou tenké nudličky (proužky). Při strouhání elektrickým struhadlem nejspíš získáme až příliš tenké kousky, ale záleží na našem vybavení. 
  • Kdo chce, může papriky před zmrazením krátce blanšírovat. Papriky pak budou trvanlivější a zaberou v mrazničce méně místa.
  • Nakrájené papriky rovnáme do mikrotenových sáčků, do každého dáme pouze takové množství, které naráz spotřebujeme (na jedno použití). Je to pohodlnější, než počítat s "odsypáváním" nakrájených paprik podle potřeby.
  • Ze sáčků vytlačíme vzduch a uzavřeme je, jednoduchým pomocníkem na uzavírání je obyčejná gumička.
  • Ideální je sáčky označit datem uložení, tato informace se nám může hodit.
  • Uzavřené sáčky rovnáme do mrazničky co nejúspornějším způsobem. Pokud částečně zmražené papriky "pomačkáme" rukou, kousky se od sebe oddělí a pozdější manipulace se sáčkem bude snazší.
  • Když mrazíme naráz větší množství sáčků s paprikami, ukládáme je raději do různých míst v mrazáku, aby zmrazení proběhlo co nejrychleji. Později je můžeme seskládat (kvůli úspoře prostoru dříve než zcela zmrznou).
  • Větší množství paprik raději vkládáme do mrazáku postupně (v rozpětí několika hodin), aby se vnitřní prostor naráz zbytečně neoteplil.
  • Tip: Plánujete odebírat jen malé množství paprik? Dávejte do sáčků méně nakrájených paprik a dobře je v mrazničce rozložte (rozprostřete), odebírání pak půjde snadno.
  • Papriky můžeme mrazit také společně s rajčaty, budou se skvěle hodit např. na lečo.

Papriky jsou výtečnou surovinou do kuchyně, využijeme je do celé řady báječných jídel. Pokud je naše mraznička plná a více paprik se do ní už nevydá, můžeme je také zavařovat. K zavařování se hodí především barevné papriky. Následující videorecept je jednou z možností postupu:

 

Další tipy a triky