Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pýchavky nalezneme nejčastěji na loukách a často po více kusech. Chutné jsou především ty menší, není však výjimkou najít i několik kilogramů vážícího vatovce. Jak tyto houby nejlépe využít? To vám nyní prozradíme.

Pýchavku můžete znát také pod názvem vatovec, každopádně jsou to dvě označení pro jednu a tu samou houbu. Bělostná koule na louce znamená jediné - přišel čas pýchavek. Zpracování je velmi snadné a rychlé, tak proč se nenechat inspirovat?

Jak využít pýchavku v kuchyni

Tuto houbu můžete využít hned několika způsoby. Vyberte si ten, který vás nejvíce zaujal. V případě, že jste však našli opravdu velký kousek, můžete zkusit všechno:

  1. Nejprve houbu oloupejte. Zdravý kousek půjde snadno, podobně jako žampióny. Nevýraznou chuť pýchavek lze ovlivnit vaším oblíbeným kořením.
  2. Pýchavka je vhodná ke smažení v podobě řízku. Nebojte se ji krájet až na 2 cm silné plátky, smažením změkne, ale také zmenší velikost. Chuťově je nevýrazná - potřete každý plátek utřeným česnekem a nezapomeňte na dostatek soli.
  3. Tuto houbu můžete připravit stejně jako smaženou cuketu - mezi dva silnější plátky houby vložte plátky sýru a šunky, následně obalte v trojobalu a usmažte.
  4. Grilovaný vatovec je překvapivě chutný. Oloupanou houbu nakrájejte na 2 cm silné plátky, které následně hojně potřete výraznou marinádou a grilujte na nejnižší teplotu, aby se plátky houby nespálily. Takto upravená houba je měkká a dá se použít namísto tortilly, přílohových placek nebo do smetanového ragú.
  5. Za zkoušku stojí také krémová vatovcová kulajda: Oloupanou a na větší kostky (2x2 cm) nakrájenou pýchavku přidejte k orestované cibulce (a česneku) a chvíli smažte. Posypte kmínem, zalijte vývarem a povařte 15–20 minut. Poté vše rozmixujte do jemného krému, přidejte na kostičky nakrájené brambory, povařte do jejich změknutí a nakonec zjemněte smetanou. Dochuťte solí a pepřem, trochou octa a čerstvým koprem. Servírujte spolu se zastřeným vejcem.

Věříme, že jste v našich tipech našli inspiraci. Pro každý případ vám přinášíme ještě jeden tip, a to na bramboračku se sušenými houbami, které pýchavka skvěle doplní:

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli