Jak mrazit rajčata? Velmi snadno a rychle. Jednoduchý postup ocení začátečníci
Rajčata jsou výtečná na zdobení a doplnění jídel studené i teplé kuchyně, skvěle se hodí do zeleninových salátů a do vařených jídel. Jedním z nejoblíbenějších tepelně upravených jídel, ve kterých rajčata hrají důležitou roli, je lečo. Poradíme, jak rajčata snadno mrazit pro pozdější tepelnou úpravu.
Pokud máte rajčat dostatek, jistě hledáte cesty, jak je co nejsnadněji uložit na pozdější období, abyste chutné plody měli vždy po ruce. Můžete je zavařovat a sušit, ale pokud máte místo v mrazničce, tím nejjednodušším způsobem uložení je mražení.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak mrazit rajčata
Mražení je snadný a pohodlný způsob ukládání zeleniny.
- Dobře vyzrálá rajčata umyjte chladnou vodou a nechte chvíli okapat.
- Na větším prkýnku je ostrým nožem rozkrájejte na menší kousky. Malá rajčátka stačí jen rozpůlit. Mohou se mrazit také v celku, ale kvůli rychlejší tepelné úpravě (po vytažení z mrazničky) a úspornému využití prostoru je výhodnější mrazit nakrájená.
- Tam, kde byla rajčata spojená se stopkou, jsou tužší místečka - je na vás, jestli tyto "bubáky" na plodech ponecháte, nebo je vykrájíte. U některých rajčat jsou bubáky tužší a z chuťového hlediska má smysl je vykrojit, jinak se ale odstraňují hlavně z estetických důvodů.
- Nakrájená rajčata narovnejte do pevných mikrotenových sáčků, určených do mrazničky. Přidat můžete i šťávu, která při krájení z rajčat odtéká. Z toho důvodu je vhodné prkýnko při krájení položit např. na širší hrnec, aby šťáva tekla do něho.
- Do každého sáčku dejte přiměřené množství rajčat - tolik, kolik spotřebujete naráz na jedno použití.
- Ze sáčků vytlačte vzduch a uzavřete je - postačí k tomu obyčejná gumička.
- Sáčky si můžete ještě označit datem uložení, tato informace se bude hodit.
- Uzavřené sáčky narovnejte do mrazničky - pokud je připravených sáčků více, ukládejte je do různých míst, aby zmrazení proběhlo co nejrychleji.
- Tip: Plánujete odebírat jen malé množství rajčat? Dávejte do sáčků méně nakrájených plodů a dobře je v mrazničce rozložte.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Lilek se žampiony, kukuřicí a fazolkami
Přidáno před 1 hodinou
Tvarohový dip k zelenině i masu
Přidáno před 21 hodinami
Husí prsa s podzimním ovocem
Přidáno před 21 hodinami
Krůtí kousky podle asijské kuchyně
Přidáno 18. 9. 2024 07:50
Podzimní chilli salát
Přidáno 17. 9. 2024 20:00
Jemný švestkový koláč s drobenkou
Přidáno 17. 9. 2024 19:17
Komentáře