Rebarbora je skvělá do báječných moučníků. Řapíky sklízíme dříve než první ovoce
Třešně teprve odkvetly, jahody začínají kvést, ale první řapíky rebarbory již dorůstají do sklizňové velikosti. Nejlepší jsou co nejdříve po sklizni a hodí se do různých koláčů, buchet i sladkých knedlíků. Co hned nespotřebujeme, můžeme zmrazit nebo zpracovat na marmeládu.
Rebarbora, přestože se jedná o zeleninu, zahajuje každoročně sezónu moučníků s ovocem našich zahrad. Rebarbora je náročná na vláhu i na živiny - rostliny je potřeba pravidelně přihnojovat, aby se jim dařilo. Řapíky sklízíme od těch největších, a to jednoduchým vylamováním, zásadně je nevyřezáváme nožem. Vylamování provádíme opatrně - lehce řapíky zatočíme a zatáhneme, abychom nepoškodili kořeny.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Buchty a koláče na plech s rebarborou
Nejčastěji rebarboru používáme do koláčů na plech. Postup přípravy je snadný - sklizené řapíky co nejdříve zbavíme listových čepelí a oloupeme, což znamená, že pomocí ostrého nože stáhneme tenkou slupku od jednoho konce řapíku do druhého. Pak řapíky nakrájíme na kousky a obvykle před použitím do moučníku krátce povaříme (několik minut) nebo podusíme, případně alespoň spaříme horkou vodou. Po vychladnutí rebarboru rozložíme na moučník a postupujeme podle zvoleného receptu. Výborně chutná rebarbora v kombinaci s tvarohem.
Moučníky plněné rebarborou
Krátce povařená a vychladlá rebarbora je výbornou náplní do pečených moučníků. Potřebuje více přisladit než sladké ovoce, protože je sama o sobě kyselá. Části kyselosti se zbavíme, když vodu, ve které jsme vařili rebarboru, nebo ji v ní spařili, vylijeme. Kyselina šťavelová se tímto způsobem z rebarbory částečně odstraní.
Sladké knedlíky s rebarborou
Milujete sladké knedlíky s ovocem? I když není rebarbora ovoce, do ovocných knedlíků je výtečná. Nakrájenou a krátce povařenou rebarboru využijeme do výborných a nadýchaných knedlíků z kynutého těsta. Přisladíme je a zabalíme. Výborné jsou s tvarohem nebo jen se skořicí či osmaženou strouhankou. Pokud jich uvaříme více, část snadno zmrazíme.
Rebarborový džem chutná lahodně
Mohutné starší rostliny rebarbory jsou úrodné, proto se může stát, že všechnu rebarboru ani nestihneme spotřebovat. Není ale problém ji buď zmrazit nakrájenou na kousky (pro včasnou spotřebu blanšírování není nutné, ale zbavíme se jím části kyseliny šťavelové) nebo z ní uvařit chutný džem. Rebarboru lze do džemu míchat s některými druhy ovoce (např. s meruňkami) a pokud je zrovna nemáme po ruce, rebarboru zatím zmrazíme a džem uvaříme, až ovoce dozraje.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Rebarborové koláče a buchty připravujeme z jarní vydatné úrody. Podle oblíbených receptů se nám určitě povedou
Rebarborová marmeláda: Voní mátou a pikantní chuť jí dodá zázvor. Při vaření šetřete vodou, rebarbora ji totiž pustí až dost
10 pravidel péče o rebarboru: Jak sklízet silné a chutné řapíky
Komentáře