Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Mladé smrkové výhonky v sobě mají léčivou sílu, o které věděly i naše babičky. Škoda, že smrky v našich lesích jsou v poslední době tak zdecimované, ale možná máte na zahradě smrk, jehož vzrůst potřebujete regulovat. V tom případě jeho výhonky jistě oceníte.

Smrkové výhonky jsou vhodné ke sběru na jaře - od dubna do května, v některých oblastech i později. Sbírají se mladé a svěže zelené konečky větviček, které letos nově narostly. Snadno je určitě poznáte. Tyto výhonky nádherně voní lesem - je to díky tomu, že obsahují cenné vonné silice

Využití smrkových výhonků

Nico Vermeulen ve své Encyklopedii bylin a koření uvádí: "Jehličí obsahuje silice, které rozpouštějí hleny. Přidává se do prostředků proti kašli nebo do parních lázní, kdy se vdechuje při nachlazení, astmatu, černém kašli a obecně při zánětech dýchacích cest. Jako olej do koupele má tento nádherně vonící olej i relaxační účinek."

  • Vonný smrkový olejíček si můžeme běžně koupit a používat v domácnosti.
  • Jarní smrkové výhonky si snadno nasbíráme a není jich potřeba velké množství. Pokud trháme výhonky ve volné přírodě, netrháme jich příliš z jednoho stromku. Ideální délka výhonků je přibližně 2,5–5 cm. Příliš dlouhé výhonky již nesbíráme.
  • Výhonky sbíráme stejně jako bylinky během pěkných dnů, nesbíráme je při deštivém počasí.
  • Pro sběr si vybereme místa dál od silnice, v čistém prostředí
  • Výhonky nerovnáme do igelitových sáčků, aby se cestou nezapařily.
  • Podle rad našich babiček můžeme výhonky usušit a přidávat do čajů, využít na kloktání nebo ke koupelím či inhalacím. Výhonky (čerstvé nebo sušené) zalijeme horkou vodou a necháme 15 minut vyluhovat. Voňavý čaj chutná teplý i studený.
  • Oblíbenou specialitou je sirup (med) ze smrkových výhonků. Před použitím výhonky zbavíme případného hmyzu. Poté je vrstvíme do sklenic a prosypáváme cukrem. Pak sklenice uzavřeme a necháme stát několik týdnů na teplém místě. Na závěr tekutinu slijeme a sirup používáme po lžičkách - buď jako pochutinu nebo pro léčivé účinky.
  • Tip 1: Usušené smrkové výhonky, rozemleté na prášek, se dají koupit jako doplněk stravy. Jsou vhodné na přípravu čajů, do smoothie i jako koření na dochucování celé řady pokrmů.
  • Tip 2: Koupit si můžete také usušené a namleté smrkové výhonky, které jsou naložené v medu

Inspirujte se následujícími recepty a využijte naplno dary krásného jarního období.

Máte ještě další tipy na zpracování smrkových výhonků? Budeme rádi, když je našim čtenářům napíšete do komentáře pod článkem.

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky