Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Mladé smrkové výhonky v sobě mají léčivou sílu, o které věděly i naše babičky. Škoda, že smrky v našich lesích jsou v poslední době tak zdecimované, ale možná máte na zahradě smrk, jehož vzrůst potřebujete regulovat. V tom případě jeho výhonky jistě oceníte.

Smrkové výhonky jsou vhodné ke sběru na jaře - od dubna do května, v některých oblastech i později. Sbírají se mladé a svěže zelené konečky větviček, které letos nově narostly. Snadno je určitě poznáte. Tyto výhonky nádherně voní lesem - je to díky tomu, že obsahují cenné vonné silice

Využití smrkových výhonků

Nico Vermeulen ve své Encyklopedii bylin a koření uvádí: "Jehličí obsahuje silice, které rozpouštějí hleny. Přidává se do prostředků proti kašli nebo do parních lázní, kdy se vdechuje při nachlazení, astmatu, černém kašli a obecně při zánětech dýchacích cest. Jako olej do koupele má tento nádherně vonící olej i relaxační účinek."

  • Vonný smrkový olejíček si můžeme běžně koupit a používat v domácnosti.
  • Jarní smrkové výhonky si snadno nasbíráme a není jich potřeba velké množství. Pokud trháme výhonky ve volné přírodě, netrháme jich příliš z jednoho stromku. Ideální délka výhonků je přibližně 2,5–5 cm. Příliš dlouhé výhonky již nesbíráme.
  • Výhonky sbíráme stejně jako bylinky během pěkných dnů, nesbíráme je při deštivém počasí.
  • Pro sběr si vybereme místa dál od silnice, v čistém prostředí
  • Výhonky nerovnáme do igelitových sáčků, aby se cestou nezapařily.
  • Podle rad našich babiček můžeme výhonky usušit a přidávat do čajů, využít na kloktání nebo ke koupelím či inhalacím. Výhonky (čerstvé nebo sušené) zalijeme horkou vodou a necháme 15 minut vyluhovat. Voňavý čaj chutná teplý i studený.
  • Oblíbenou specialitou je sirup (med) ze smrkových výhonků. Před použitím výhonky zbavíme případného hmyzu. Poté je vrstvíme do sklenic a prosypáváme cukrem. Pak sklenice uzavřeme a necháme stát několik týdnů na teplém místě. Na závěr tekutinu slijeme a sirup používáme po lžičkách - buď jako pochutinu nebo pro léčivé účinky.
  • Tip 1: Usušené smrkové výhonky, rozemleté na prášek, se dají koupit jako doplněk stravy. Jsou vhodné na přípravu čajů, do smoothie i jako koření na dochucování celé řady pokrmů.
  • Tip 2: Koupit si můžete také usušené a namleté smrkové výhonky, které jsou naložené v medu

Inspirujte se následujícími recepty a využijte naplno dary krásného jarního období.

Máte ještě další tipy na zpracování smrkových výhonků? Budeme rádi, když je našim čtenářům napíšete do komentáře pod článkem.

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli