Vepřová slezina patří mezi vnitřnosti, ze kterých připravíme mnoho chutných jídel
Vepřová slezina patří mezi méně kvalitní části masa. Jelikož jde o vnitřnosti, používáme ji při přípravě tradičních zabijačkových polévek, jitrnic a jelit. Jen málokdo ví, že ze sleziny můžeme uvařit i velmi chutné hlavní jídlo.
Vnitřnosti nejsou příliš oblíbené - s výjimkou jater, a to ještě kuřecích, která jsou jemná. Vepřová játra mají drolivou konzistenci a děti je vyloženě nenávidí. Slezina je však maso, které má chuť a vůni jater, ale uvnitř je měkké a houbovité.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak zpracovat vepřovou slezinu
V nabídce řeznictví ji neuvidíme, musíme si ji za pár korun objednat:
- Omytou a osušenou slezinu zbavíme plstnatého tukového proužku, který se táhne po vnitřní straně celé délky sleziny - k tomu nám pomůže ostrý nožík.
- Maso nakrájíme na kousky, které chceme dále zpracovat - kostky na dušení, nudličky na čínu, velké kusy na pečení nebo mleté maso do paštiky.
- Jelikož jde o vnitřnosti, které se rychle kazí, doporučujeme slezinu připravit co nejdříve. Pokud jí koupíme více, dáme ji v krabičkách zamrazit.
Co připravit z vepřové sleziny
-
Dušená slezina na cibuli a slanině s rýží chutná stejně jako játra. Můžeme ji zjemnit plnotučnou smetanou a podávat s knedlíkem.
-
Grilovaná slezina je vyhledávanou, vzácnou lahůdkou. Ochutíme ji oblíbeným kořením, marinádou, semínky, hořčicí a podáváme ji s dipy.
-
Restovaná slezina se uplatní v orientální a asijské kuchyni. Můžeme ji naložit předem do pikantní marinády - budeme pak mile překvapeni její chutí.
-
Pečená slezina se nekrájí na kousky, ale pečeme ji v celku, posypanou kořením, mnohdy položenou na zelenině nebo na slanině.
-
Zabijačková slezina se uplatní při výrobě tlačenek, jitrnic, jelit, paštik a zabíjačkové polévky - většinou se do nich přidává mletá.
-
Plněná slezina vyžaduje zručnost - vyřízneme do ní tunýlek, který naplníme nádivkou a upečeme. Po vychladnutí nakrájíme na plátky.
Vepřovou slezinu nezavrhujme předem. Můžeme z ní připravit delikatesu s výraznou chutí a je možné, že se k ní budeme vracet častěji.
Komentáře