Praktické tipy na zpracování zvěřiny: Jak dosáhnout nejlepší kvality a chuti masa
Zvěřina je chutné a výživné maso, které si získává stále větší oblibu v domácí kuchyni. Její zpracování vyžaduje speciální znalosti, a to od správného zacházení s ulovenou zvěří přes zrání masa až po jeho přípravu.
Zvěřina má unikátní chuť, která se hodí k výrazným ingrediencím, jako jsou bylinky, česnek nebo víno. Maso je vhodné marinovat, aby se zvýraznila jeho chuť a dosáhlo se jeho jemnější struktury. Podle potřeby je možné přistoupit také k moření masa, a to obzvláště v případě, že je maso příliš aromatické.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak zpracovat zvěřinu
Zvěřinu můžete připravovat různými způsoby, od pečení a dušení až po grilování. Pro inspiraci můžete zkusit klasické recepty na guláše, ragú nebo pečenou zvěřinu s kořenovou zeleninou.
- Pokud máte před sebou čerstvě ulovený kus zvěřiny, měl by být vykrvený a vyvrhnutý, čistý a opatřený plombou, která deklaruje, že zvěř byla ulovena legálně a v souladu s mysliveckými předpisy.
- Následně je potřeba z kusu stáhnout kůži, přičemž postupujete vcelku podobně, jako u stahování králíka. U pernaté zvěře si lze vybrat, jestli ji oškubete nebo také stáhnete.
- Stažený kus rozporcujte na menší části, které následně můžete vykostit či naporcovat do ještě menších balíčků a uložit takto naporcované maso do mrazáku.
- Máte-li tu možnost, nechte maso před zamrazením zrát při teplotě 1–4 °C po dobu minimálně 4 dnů. Zrání masa rozkládá svalová vlákna, což vede k jeho jemnější a chutnější struktuře. Pro menší kusy (zajíce nebo bažanty) postačí kratší doba zrání.
Zpracování zvěřiny není složitý proces, pokud dodržíte základní pravidla. Od správného zacházení po ulovení až po konečnou přípravu v kuchyni - tyto kroky zajistí, že se z vaší přípravy zvěřiny stane gurmánský zážitek.
Komentáře