Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Marmeláda je sladká pomazánka z ovoce a cukru. Její konzistence se využívá v různých pokrmech - s tuhou marmeládou připravujeme knedlíky, středně hustou mažeme na pečivo a řídkou marmeládou plníme koblihy.

Hustá marmeláda je cílem každé hospodyňky. Dobře se s ní pracuje, nestéká z pečiva a nevpíjí se do dortových korpusů. Někdy je však potřeba marmeládu naředit - při plnění koblih, potírání křehkého cukroví nebo při šlehání se smetanou.

Jak zředit hustou marmeládu

Hustotu můžeme upravit několika způsoby:

  1. Marmeláda k plnění koblih musí být jemná, bez slupek a zrníček. Konzistenci upravíme horkou vodou, kterou dávkujeme do marmelády po kapkách a pilně mícháme. Koblihy plníme plničkou nebo pomocí cukrářského sáčku.
  2. Marmeládu k potírání cukroví a sušenek zředíme pár kapkami horké vody, rumu nebo ovocného sirupu a pečlivě ji rozmícháme. Po natření cukroví necháme marmeládu zaschnout - až poté kousky slepujeme.
  3. Marmeládu k plnění otvorů například v lineckém cukroví zvolíme takovou, která připomíná želé. Opatrně ji rozehřejeme v mikrovlnce nebo ve vodní lázni, promícháme a lžičkou nalijeme do cukroví. Necháme úplně ztuhnout. 

Marmeláda k plnění koblih musí být tak hustá, aby ji bylo možné vytlačit z cukrářského sáčku do nadýchaného pečiva - například koblih, které si můžete připravit podle našeho videa:

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky