Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Omáčka by kromě výborné chuti a správné konzistence měla mít i pěknou barvu, aby lákala ke konzumaci. Proto je vhodné na to myslet hned od začátku vaření a správným postupem si pěknou barvu pojistit. Někdy lze dodatečně vylepšit již uvařenou omáčku.

Už od samotného začátku přípravy omáčky dodržujte zavedené kuchařské postupy. Nic se nevyplácí ošidit, u vaření to však platí dvojnásob. Správné orestování cibule, zeleniny a masa dodá základ chuti i barvě. Bledá omáčka nevypadá na talíři dobře a odpuzuje konzumenty. Příliš světlou omáčku přesto můžete ztmavit několika triky.

Jak ztmavit omáčku

Vybírat můžete z těchto možností - záleží na tom, do jaké omáčky se co hodí.

  • Na trošce tuku zpěňte mletou papriku, ale dejte pozor na připálení, zhořkla by. 
  • Svíčkovou nebo rajskou omáčku ztmaví i dosladí správně udělaný karamel.
  • Houbovou omáčku ztmaví i ochutí mletý nebo drcený kmín, který nasucho orestujete. Také houbový prášek z tmavých hub dodá tmavší barvu, stejně tak houbový výtažek. Některého z těchto pomocníků se vyplatí mít doma v zásobě.
  • Bílým smetanovým omáčkám prospěje obyčejná hořčice nebo zašlehané žloutky. Žloutky se však v omáčce nesmí vařit, aby se nesrazily. Také špetka kurkumy dodá příjemnou nažloutlou barvu.
  • Bledé omáčce přidá na barvě i chuti kvalitní demi glace, pozor ale na možné přesolení jídla. Ideální je, když ho máte v zásobě vlastnoručně vyrobený.

Příkladem masové omáčky, u které velmi záleží na správně připraveném základu, je například ta znojemská. Začátečníci ji mohou zkusit uvařit podle našeho videa.

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky