Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kečup je výbornou pochutinou, která je pro mnoho z nás nepostradatelná. Dochucujeme jím různá jídla na talíři i během vaření. Použití je univerzální a úplně nejlepší je ten uvařený doma, samozřejmě bez chemických přísad. Pořádná dávka zavařeného kečupu se doma neztratí. Víte, jaká rajčata jsou do něj nejlepší?

Sklizená zralá rajčata rozložíme v jedné vrstvě do bedýnek a necháme v chladnější místnosti. V dobrých podmínkách vydrží i několik týdnů, nicméně je musíme často kontrolovat. Plody i po utržení více a více dozrávají, postupně měknou a mohou se začít kazit. Ta domácí ale vydrží výrazně déle než kupovaná. Vyzrálá rajčata je potřeba včas zpracovat, aby nic nepřišlo nazmar. Lze z nich mimo jiné uvařit lečo, zmrazit je, sušit, použít na protlak nebo také na oblíbený kečup. Vařit ho můžeme postupně po menších dávkách, jak rajčata dozrávají.

Jaká rajčata jsou nejlepší na kečup

Máme pro vás několik tipů:

  • Na kečup využijeme ta nejzralejší rajčata, červená a pěkně vybarvená. Čím výrazněji jsou zbarvená rajčata, tím výraznější bude barva kečupu.
  • Kečup ze žlutých nebo jinak zbarvených rajčat nebude na pohled to pravé, protože jíme i očima. 
  • Velká a masitá rajčata jsou na kečup ideální, naopak malá rajčátka, která jsou samá slupka, nejsou příliš vhodná.
  • Rajčata na kečup mohou být přezrálá a měkčí, ale nikdy se nesmí kazit - nesmí být napadená plísní nebo hnilobou, nakažená místa nestačí vykrojit, protože plíseň se velmi rychle šíří do celého plodu. 
  • Naprasklá rajčata použít můžeme, ale jen pokud v prasklině nevzniká plíseň. Tato rajčata je potřeba včas sklidit, protože při deštivém počasí jsou k plísni náchylná a pak už se k použití nehodí.
  • Některé odrůdy jsou k vaření kečupu vhodnější a většinou to uvádí prodejce semínek na sáčcích. Doporučovaná jsou např. masitá rajčata Beefmaster s větším podílem dužniny nebo vejčitá rajčata (např. San Marzano či Roma).
S přípravou domácího kečupu vám pomůže následujícího video. Kromě rajčat na něj budete potřebovat cukr, sůl a ocet. Výbornou chuť dá kečupu vhodné koření (např. skořice, hřebíček, pepř a nové koření). Je už na vás, jestli dáte přednost jemnější a sladší chuti, nebo naopak ostré a pikantní.
Podívejte se také, jaké jsou časté chyby při výrobě kečupu a jak jim můžeme předejít.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky