Jaká rajčata použít na kečup? Především dobře vyzrálá a krásně zbarvená
Kečup je výbornou pochutinou, která je pro mnoho z nás nepostradatelná. Dochucujeme jím různá jídla na talíři i během vaření. Použití je univerzální a úplně nejlepší je ten uvařený doma, samozřejmě bez chemických přísad. Pořádná dávka zavařeného kečupu se doma neztratí. Víte, jaká rajčata jsou do něj nejlepší?
Sklizená zralá rajčata rozložíme v jedné vrstvě do bedýnek a necháme v chladnější místnosti. V dobrých podmínkách vydrží i několik týdnů, nicméně je musíme často kontrolovat. Plody i po utržení více a více dozrávají, postupně měknou a mohou se začít kazit. Ta domácí ale vydrží výrazně déle než kupovaná. Vyzrálá rajčata je potřeba včas zpracovat, aby nic nepřišlo nazmar. Lze z nich mimo jiné uvařit lečo, zmrazit je, sušit, použít na protlak nebo také na oblíbený kečup. Vařit ho můžeme postupně po menších dávkách, jak rajčata dozrávají.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jaká rajčata jsou nejlepší na kečup
Máme pro vás několik tipů:
- Na kečup využijeme ta nejzralejší rajčata, červená a pěkně vybarvená. Čím výrazněji jsou zbarvená rajčata, tím výraznější bude barva kečupu.
- Kečup ze žlutých nebo jinak zbarvených rajčat nebude na pohled to pravé, protože jíme i očima.
- Velká a masitá rajčata jsou na kečup ideální, naopak malá rajčátka, která jsou samá slupka, nejsou příliš vhodná.
- Rajčata na kečup mohou být přezrálá a měkčí, ale nikdy se nesmí kazit - nesmí být napadená plísní nebo hnilobou, nakažená místa nestačí vykrojit, protože plíseň se velmi rychle šíří do celého plodu.
- Naprasklá rajčata použít můžeme, ale jen pokud v prasklině nevzniká plíseň. Tato rajčata je potřeba včas sklidit, protože při deštivém počasí jsou k plísni náchylná a pak už se k použití nehodí.
- Některé odrůdy jsou k vaření kečupu vhodnější a většinou to uvádí prodejce semínek na sáčcích. Doporučovaná jsou např. masitá rajčata Beefmaster s větším podílem dužniny nebo vejčitá rajčata (např. San Marzano či Roma).
Komentáře