Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Slovensko má dvě tváře - skromný sever a plodný jih. Z toho také vycházejí pokrmy, připravené z plodů a výpěstků místních lidí, polí, lesů a zahrad. Slovenská jídla jsou jednoduchá, plná brambor, zeleniny, ovoce, ale i masa.

Slovenská kuchyně patří ke středozemským kuchyním - nejvíce vychází z polských, maďarských a českých receptů. Složení a chuť pokrmů se kraj od kraje liší - severní Slovensko je chudší na plodiny, jižní Slovensko je úrodné a jídla bohatší.

Jaké jsou nejoblíbenější slovenské polévky

Jen těžko vybereme nejlepší polévku - zde jsou tři tipy:

  • Polévka kapustnica je plná zelí, brambor, klobás nebo uzeného masa. Na jihu se navíc připravuje na cibulovém základě s paprikou.
  • Dýňový prívarok je hustá polévka se smetanou, která se na stole dochuceje několika lžícemi pikantního guláše nebo dušeného masa.
  • Gulášová polévka je blízká lidem u hranic s Maďarskem. Je ostrá, hustá, plná kousků masa (nebo mletého masa), cibule, brambor a papriky.

Jaká jsou tradiční slovenská hlavní jídla

Seznámíme vás s nejoblíbenějšími slovenskými pokrmy:

  • Halušky s brynzou a uzenou slaninou se připravují z brambor, mouky a vajec. Brynza je ovčí sýr s výrazně slanou chutí.
  • Pečená drůbež se zelím a s chlupatými nebo bramborovými knedlíky je oblíbeným svátečním a nedělním obědem.
  • Plněné golubce jsou uvařené zelné listy, plněné mletým masem a dušené ve vlastní šťávě. Podávají se s bramborami.

Jaké pečivo se připravuje na Slovensku 

Základem každé kuchyně je dobrý kváskový chleba:

  • Slovenský chleba stál kdysi na každém stole. V současnosti je nabídka chlebů velmi bohatá - od bílého po černý žitný chléb.
  • Bramborové lokše jsou tenké placky z vařených brambor a mouky. Podávají se s povidly a mákem nebo naslano jako příloha k pečené drůbeži.
  • Škvarkové pagáče kulatého tvaru se připravují z kynutého těsta s mletými nebo nasekanými škvarky a typickou mřížkou na povrchu.

Jaké můžeme ochutnat slovenské moučníky

Jako každá země má i Slovensko tradiční sladké moučníky a zákusky:

  • Barevné perníčky s bílkovou polevou patří mezi cukroví, které nesmí na stole chybět při každé slavnostní události.
  • Tažené záviny, plněné jablky, mákem nebo ořechy, patří mezi typické slovenské moučníky. Tenké těsto bylo dříve vizitkou každé kuchařky.
  • Tradiční krémeš se připravuje z medového nebo listového těsta, které se plní krémem a nakonec zdobí cukrovou nebo čokoládovou polevou.

Mezi další oblíbená jídla patří husté polévky, perkelt s tarhoňou, guláše, prívarky, dušená zelenina, bramboráky, trdelníky a mnoho jiných dobrot.

Mezi prívarky (husté polévky, které nahrazovaly hlavní jídlo), patřily luštěninové, dýňové a zeleninové polévky se smetanou, například z bílé fazole - pro inspiraci se na jeho přípravu podívejte ve videu:

 

Komentáře

Další tipy a triky