Jaké droždí do domácí pekárny? Poradíme vám, který druh droždí je nejvhodnější
Správný výběr surovin je pro domácí pečivo velice důležitý. Vedle použitých tekutin a mouky je nejdůležitější surovinou droždí, které umožní těstu dostatečně vykynout. Jaké droždí je do domácí pekárny nejvhodnější?
To, že těsto v pekárně kyne díky přidanému droždí, ví už dnes určitě každý. Jaké droždí je ale do pekárny to nejvhodnější a které použít? Sušené droždí ze sáčku, čerstvé z kostičky nebo to zmrzlé, které na své použití čeká v mrazáku?
Kulinářský slovník Přejít do slovníku
Pekařské droždí nebo také kvasnice jsou surovinou, bez níž se neobejde výroba chleba, pečiva a kynutých knedlíků. Jedná se o živé buňky kvasinek, které ke svému růstu potřebují cukr. Pekařské droždí obsahuje řadu živin a vitamínů, hlavně skupiny B, a také minerální látky, např. chrom.
Jaké droždí použijeme v domácí pekárně
Použít se dá vlastně kterékoliv, jaké máte zrovna doma a víte, že má dobrou kynoucí schopnost. (Není staré, ani dlouho otevřené, oschlé nebo naopak vlhké.)
- Mnozí lidé nedají dopustit na droždí sušené, které se skvěle promísí s ostatními sypkými surovinami. (Zbylé droždí v otevřeném sáčku je nutné brzy spotřebovat, jinak navlhne a nekyne.)
- Čerstvé droždí je do pekárny vhodné zrovna tak. Můžete ho na mouku rozdrobit nebo nechat kousek droždí v celku, pekárna ho při hnětení těsta vždy dokonale rozptýlí. (Droždí musí být v lednici dobře zabaleno proti osychání i vlhnutí.)
- Zmrzlé droždí je také dobré, jen ho musíte před počátkem hnětení nechat na mouce ve formě pekárny rozmrznout. Se zmrzlým kouskem by si pekárna bohužel sama neporadila. Počítejte s tím, že se při rozmrznutí droždí zcela rozteče, i to je v pořádku a běžné.
Je třeba dávat pozor i na množství použitého droždí. Při zbytečně velké dávce je droždí v pečivu nepříjemně cítit nebo se stane, že se chlebu v pekárně propadne střed a upečete tzv. ušák.
Komentáře