Z jakých hub uvaříme nejlepší omáčku? Kromě čerstvých poslouží i mražené nebo sušené
Mezi omáčkami naší kuchyně vyniká několik, které se řadí k našim nejmilejším. Houbová mezi ně určitě patří. Stejně jako jsou rozdílné druhy hub a jejich chuť, tak se svou chutí liší i omáčky, do kterých houby přidáváme.
Pod názvem "houbová omáčka" si obvykle představíme výbornou smetanovou omáčku, kterou podáváme často s knedlíkem nebo s bramborami, těstovinami a rýží. Kdo chce, přidá k omáčce na talíř ještě plátek masa nebo vařené vajíčko, ale pochutnáme si na ní i jen tak. Jsou ještě další omáčky s houbami než smetanové. Mohou to být např. různé guláše, které výborně chutnají s chlebem, nebo rajčatové omáčky k těstovinám. Houby dávají našim jídlům nový rozměr a variant jejich využití v omáčkách je opravdu mnoho.
Jaké houby do omáčky
Jaké houby použijeme, to záleží především na tom, co zrovna máme k dispozici. Dobrá omáčka se dá uvařit z ledajakých hub a obvykle vezmeme za vděk "těmi", které jsme donesli z lesa v košíku. A když nejsou po ruce zrovna houby lesní, pochutnáme si i na koupených.
- Na omáčky všeho druhu jsou zvlášť výborné pevné houby, a to především hřibovité. Taková omáčka z pravých hříbků, to je opravdová pochoutka, ale skvělé jsou také křemenáče, které nebývají červivé, nebo suchohřiby.
- Dobrou volbou do chutné omáčky jsou rozhodně žampióny, ať už koupené nebo nasbírané při houbaření. Husté smetanové omáčky s nimi není nikdy dost.
- Nasbírali jste pro změnu krásné mladé klouzky? Jejich chuť je příjemně "máslová" a omáčka z nich bude výtečná.
- A co říkáte na kuřátka (lišky)? Kromě toho, že jsou skvělé do kulajdy a můžete z nich připravit dobrou smetanovou omáčku, vyzkoušejte je přidat do vydatného guláše.
- Bedly si z lesa nosíme často a kromě toho, že jsou výborné na smažení, dají se použít např. do guláše.
- K podzimu patří václavky a když je na ně dobrý rok, dají se domů nosit po koších. Jedná se o další skvělou houbu do různých gulášů.
- Častou volbou pro vydatné a chutné omáčky je hlíva ústřičná. Vyzkoušejte ji třeba na paprice, ale můžete z ní připravit i smetanovou omáčku.
- Zajímavé lahůdkové omáčky připravíte z kotrče kadeřavého, vzácné a neobvyklé houby připomínající vzhledem a barvou květák.
Z jakých hub jsou nejlepší
Omáčky vaříme nejen z jednoho druhu hub, ale i ze směsí. Stejně jako smaženice je nejlepší z více druhů, tak i na houbové omáčce ze směsi hub si pochutnáme. Jen je potřeba zvolit vhodnou kombinaci hub, které se k sobě hodí. Nejčastěji kombinujeme různé hřibovité houby, ale nebojte se k nim přidat klouzky nebo žampiony.
Přestože omáčky z čerstvých hub jsou nejlepší, dobře poslouží houby mražené nebo sušené. Postup je podobný, jen houby sušené doporučujeme dopředu namočit.
A jaké houby máte rádi do omáček vy? Vaše tipy nás zajímají, můžete nám je napsat do komentářů pod článkem.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Jak dlouho namáčet sušené houby? Mají intenzivní vůni a výraznou barvu. Po namočení je použijeme jako čerstvé
Klouzky v lese vypadají krásně, ale jak si s nimi poradit v kuchyni? Určitě si na nich pochutnáte
Jak připravit houbovou smaženici? Začátečníkům by se mohl hodit jednoduchý postup
Komentáře