Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vykouzlit báječný oběd pouze s pomocí trvanlivých potravin, které nemusí být uskladněné v lednici, to není nic složitého. Častokrát se stává především na chalupách, že není k dispozici lednice, a je potřeba si poradit jinak.

Inspiraci můžeme často čerpat u našich předků, kteří si dokázali pomoci bez chladniček. Nejznámější způsoby uchování potravin jsou kromě zavařování, také nakládání kysané zeleniny a sušení potravin, a to nejen ovoce a bylinek, ale i masa. 

Jaké potraviny vydrží bez lednice

Poradíme, jaké jsou základní suroviny, se kterými můžeme uvařit i ve své rodinné chalupě skvělé pokrmy, a to bez potřeby lednice:

  • Konzervy: Při chalupaření jsou konzervy skvělým řešením - můžeme mít v zásobě jak masové, tak i zeleninové či rybí.
  • Zavařeniny: Nejstarší způsob konzervace je zavařování, ovoce lze zpracovat na kompot nebo marmeládu. Zeleninu zase zakonzervujeme do sladko-kyselého nálevu.
  • Kvašené pickles: Jedná se o chutné a zdravé řešení, které si zaslouží častější využití.
  • Sušené potraviny: Skvělým způsobem, jak mít uložené potraviny, je sušení. Nejoblíbenější je sušené ovoce, výborné jsou také houby a dokonce i hovězí maso.
  • Suché potraviny: Na chalupě by k vaření neměly chybět luštěniny, těstoviny a rýže. Další důležitou surovinou je mouka, ze které můžeme upéct pečivo, moučníky či placky.
  • Ovoce a zelenina: Mimo lednici lze skladovat některé druhy ovoce - jablka, hrušky či citrusy. Ze zeleniny snadno uchováme brambory, cibuli, mrkev nebo petržel.
Přebytky cukety využijeme k nastrouhání na způsob zelí a zavaříme do sklenic na zimní období. Budou výtečnou pochutinou k pečenému masu.
Přejeme dobrou chuť.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky