Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Nepečené dorty mají korpus z piškotů nebo sušenkové drti. Tělo dortu tvoří smetanová směs se želatinou nebo ovocná směs s pudinkem. Jednoduchý dezert však může způsobit problémy, kterým se lze vyhnout - a s tím vám můžeme poradit.

Připravili jste dort a on v lednici neztuhl? Nedá se nic dělat, zachráníte ho jen tím, že ho sníte lžicí. Dejte tomu ještě jednu šanci a zkuste příště připravit jiný nepečený dort, u kterého se díky našim radám vyvarujete chyb, které jste udělali.

Jak předejít neztuhnutí smetanové směsi

Na vině možná bude špatně připravená želatina.

  • Musíte si dát pozor na dostatečné nabobtnání želatiny a pak na pomalé zahřátí max. na 80 °C. Pokud nálev zahřejete na vyšší teplotu a ten přejde varem, ztratí želatina želírovací schopnost.
  • Problémem bývá malé množství želatiny a hodně smetanové náplně. Obecně platí, že na 1 sáček (6 plátků želatiny) připravujeme max. 700 ml tekutiny nebo směsi. To je množství, které stačí želatina "utáhnout" a zpevnit.

Jak předejít neztuhnutí pudinkové směsi

Výjimečně nevaříme pudink podle návodu na obalu:

  • Pudinkový prášek, rozmíchaný ve velkém množství vody, ovocnou směs nezahustí tak, aby po vychladnutí držela tvar. Také málo provařený pudink nebo jeho malé množství způsobí neztuhnutí náplně.
  • Ovoce na směs použijeme jen zralé a přezrálé, které se dobře rozvaří a nezanechá ve hmotě tvrdé kousky. Nepoužijeme ananas, pomeranč nebo meloun, který obsahuje příliš vody a nevaří se. Vhodná jsou zralá jablka, lesní ovoce, meruňky.

Chyby při přípravě želatinového přelivu

Jde o barevnou vrstvu želatiny na povrchu moučníku:

  • Želatinový přeliv na dorty počítá jen s 500 ml nálevu, protože se jedná o řídkou tekutinu (voda, šťáva, džus), která musí dostatečně ztuhnout. Vhodnější je použít dortové želé ze sáčku, které je řidší a lépe se krájí než gumovější želatina.
  • Pokud nalijeme horkou želatinu na dort s krémem, krém povolí, začne se rozpouštět a vytvoří v želatině nepěkné mapy. Použijte teplý, nikoliv horký nálev. Naopak studený nálev tuhne při nalévání na dort a způsobí nerovný povrch.

Jak se vyvarovat rozmočených piškotů

Použijte na dno vychlazenou sušenkovou drť s máslem:

  • Směs na zalití piškotů nesmí být příliš řídká ani příliš horká. Počkáme, dokud částečně nezatuhne a vyčkáme i s máčením piškotů do šťávy, kávy nebo rumu. Dlouhé piškoty, kterými obkládáme dort, vůbec nemáčíme.
  • Musíme počítat s tím, že piškoty nebo sušenky, kterými prokládáme vrstvy náplně, budou rozmočené - díky tomu, že do sebe nasáknou vlhkost ze smetanové nebo pudinkové směsi, dort ztuhne a jde krájet.

Podívejte se, jak se nepečený dort s ovocem a zakysanou smetanou připravuje:

Sladké drobečky

Pokud si nebudete jisti výsledkem, můžete si vyzkoušet přípravu nepečeného dortu do misek nebo pohárů - tak zjistíte, jestli směs, kterou jste vytvořili, zatuhne. Na dno misek natlačte sušenkovou drť nebo piškoty a zalejte připravenou směsí se želatinou nebo pudinkem. Prokládejte ji piškoty a ovocem. Po zatuhnutí ozdobte šlehačkou. Tak, a už umíte připravit náplň do nepečeného dortu, která se už zaručeně povede.

 

 

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli