Tři časté chyby při zadělávání kynutého těsta: Jakých chyb se vyvarovat
Zadělat na kynuté těsto tak, aby se výsledek vždy vydařil, není úplně jednoduché. Každá hospodyňka má za sebou i několik nepovedených těst, avšak když budeme dodržovat hlavní zásady pro kynutí, vždy nás čeká skvělý výsledek.
Hlavní přísadou pro kynuté těsto je droždí neboli kvasnice - jedná se o živé buňky kvasinek, které ke svému množení potřebují cukry. Mají schopnost přeměňovat přirozené cukry mouky na alkohol a oxid uhličitý a právě ten způsobuje kynutí těsta.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Časté chyby u kynutého těsta
Základem kynutého těsta jsou vždy přesně odvážené kvalitní suroviny a především čerstvé droždí. Poradíme, jakých chyb se vyvarovat, aby těsto vždy vykynulo.
- Nesprávné množství droždí: Nikdy bychom neměli droždí dávat od oka, ale je potřeba přesné množství podle receptu. Příliš mnoho droždí způsobí nelahodnou chuť těsta, málo droždí naopak pomalé kynutí.
- Těsto nebylo na teplém místě: Aby nám kynuté těsto dokonale vykynulo, musí být vždy uložené na teplém místě u kamen, topení či v troubě na mírný stupeň.
- Nenechali jsme těsto vykynout podruhé: Jakmile máme připravený vykynutý bochánek těsta, uložíme jej na plechu, přikryjeme utěrkou a opět mu dáme čas na dokynutí.
Báječný tradiční moučník našich babiček je nepochybně makový závin z kynutého těsta. Pojďte si jeden připravit k odpolední kávě a napište nám, jak se povedl.
Komentáře