Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Zadělat na kynuté těsto tak, aby se výsledek vždy vydařil, není úplně jednoduché. Každá hospodyňka má za sebou i několik nepovedených těst, avšak když budeme dodržovat hlavní zásady pro kynutí, vždy nás čeká skvělý výsledek.

Hlavní přísadou pro kynuté těsto je droždí neboli kvasnice - jedná se o živé buňky kvasinek, které ke svému množení potřebují cukry. Mají schopnost přeměňovat přirozené cukry mouky na alkohol a oxid uhličitý a právě ten způsobuje kynutí těsta.

Časté chyby u kynutého těsta

Základem kynutého těsta jsou vždy přesně odvážené kvalitní suroviny a především čerstvé droždí. Poradíme, jakých chyb se vyvarovat, aby těsto vždy vykynulo.

  1. Nesprávné množství droždí: Nikdy bychom neměli droždí dávat od oka, ale je potřeba přesné množství podle receptu. Příliš mnoho droždí způsobí nelahodnou chuť těsta, málo droždí naopak pomalé kynutí.
  2. Těsto nebylo na teplém místě: Aby nám kynuté těsto dokonale vykynulo, musí být vždy uložené na teplém místě u kamen, topení či v troubě na mírný stupeň.
  3. Nenechali jsme těsto vykynout podruhé: Jakmile máme připravený vykynutý bochánek těsta, uložíme jej na plechu, přikryjeme utěrkou a opět mu dáme čas na dokynutí.

Báječný tradiční moučník našich babiček je nepochybně makový závin z kynutého těsta. Pojďte si jeden připravit k odpolední kávě a napište nám, jak se povedl.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky