Jaké jsou druhy forem na sýry? Užitečné rady pro všechny, co chtějí začít sýrařit
Výroba sýrů není příliš složitá, je však třeba na ni mít dostatek času a alespoň základní vybavení. V mnoha případech můžeme improvizovat a nahradit potřebné kultury již hotovými mléčnými výrobky a formu na sýr cedníkem.
Ze začátku to bude fungovat, ale pokud se sýraření budete chtít věnovat i dál, bez kultur, chloridu, syřidla a různých forem se neobejdete. V tomto článku si rozebereme základní druhy forem, protože každá se hodí na jiný druh sýra.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jaké jsou druhy forem na sýry
Je vcelku jedno, jestli budete zpracovávat mléko kravské, kozí nebo ovčí. Každé má jiné složení a hodí se na jiné výrobky, ale formy zůstávají stejné.
- Nejčastěji začínáme měkkým čerstvým sýrem, který není potřeba lisovat a odkapává se vlastní vahou. Formy na tyto sýry bývají kulaté, hranaté nebo třeba ve tvaru srdíčka. Forma je na bocích i dně děrovaná, aby mohla odtékat syrovátka. Během odkapávání je třeba sýry pravidelně ve formě otáčet.
- Ze syrovátky můžeme vysrážet ještě ricottu, kterou necháme odkapat ve formě s drobnějším děrováním.
- Polotvrdé a tvrdé sýry je třeba lisovat poměrně vysokým tlakem a tak jsou formy na ně z pevného plastu a mají víko. Mohou být opatřené i síťkou, díky které se sýr z formy snadněji vyndává.
- Na oštěpek, který je ve tvaru válce, můžeme zakoupit speciální zdobenou dřevěnou formu, kterou rozložíme na dvě půlky, vložíme teplý sýr a formu stáhneme.
Z čerstvého mléka snadno připravíte i mnoho dalších výrobků, oblíbený je třeba jogurt nebo máslo. Velmi atraktivní je také domácí lučina, kterou si můžete vyrobit podle našeho receptu.
Komentáře