Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pepř se řadí mezi nejpoužívanější koření nejen v české, ale i v zahraniční kuchyni. V obchodech ho můžeme koupit buď v celku ve formě malých kuliček, nebo jemně či hrubě mletý. Kde se vůbec pepř bere a jaké jsou jeho nejznámější druhy, to vše se dozvíte z následujících řádků.

Bez pepře se v kuchyni neobejdete, jelikož společně se solí se jedná o základní koření. Pokud je to možné, nakupujte pepř v celku a melte si ho doma až těsně před použitím. Nejenže se tak prodlouží trvanlivost tohoto koření, ale i jeho chuť bude výraznější.

Jak se pepř získává

Pepř se získává z tropické liánovité rostliny s názvem pepřovník černý. Bobule pepře rostou podobně jako vinná réva v trsech. Nezralé mají zelenou barvu, zralé jsou pak tmavě červené. Podle toho, zda se bobule sklízejí zralé (či nikoliv), ale i podle následného zpracování, se odvíjí výsledná barva pepře.

Čtyři nejčastější druhy pepře

V našich kuchyních se nejčastěji setkáváme s následujícími pepři:

  1. Pepř zelený: Pro získání zeleného pepře se bobule sklízejí jako první, kuličky jsou tedy stále nezralé, tudíž zelené. Pepř této barvy se pak suší mrazem. K dostání je však také zelený pepř naložený v nálevu.
  2. Pepř černý: Pro získání černého pepře se trhají ještě stále nezralé plody, které již začínají pomalu červenat. Ty se po sklizni fermentují a několik dnů suší na slunci. Během tohoto procesu kuličky ztvrdnou a získají černou barvu.
  3. Pepř bílý: Bílý pepř se získává sběrem již plně zralých plodů s tmavě červenou barvou. Kuličky se nejprve namáčejí do vody a následně se z nich odstraňují slupky. Zbylé jádro pepře se suší na slunci.
  4. Pepř růžový (červený): Pepř, který v obchodech kupujeme pod názvem růžový či červený, nepochází ze stejné rostliny jako ostatní pepře. Jedná se o plody pepřovce a na rozdíl od ostatních pepřů má pepř růžový lehce nasládlou chuť.

Zelený pepř má jemnější, tedy méně ostrou chuť, než pepř černý. Proto se skvěle hodí do krémové smetanové omáčky. Tu podle následujícího videoreceptu zvládne připravit opravdu každý:

Komentáře

Další tipy a triky