Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vždy, když si lámeme hlavu nad tím, co rychlého uvařit, sáhneme většinou po kusu šťavnatého steaku, který je navíc bleskově připravený. K takovému pokrmu často volíme zeleninovou přílohu, která zasytí a dodá živiny.

Zeleninovou přílohu připravujeme zejména k pokrmům z masa, může být podávaná studená ve formě čerstvého salátu i teplá - příkladem je zeleninové ratatouille. Způsob přípravy příloh volíme samozřejmě podle ročního období.

Přílohy z brambor

Tradiční bramborová kaše je velkou láskou mnoha z nás již od dětství. Snadno ji lze ozvláštnit zeleninou, například hráškem, mrkví, dýní nebo červenou řepou. Brambory chutnají báječně i upečené v troubě či usmažené ve formě hranolek.

Přílohy z hrášku a fazolových lusků

Hrášek i zelené fazolové lusky jsou velmi oblíbené pro svou nasládlou chuť a také široké využití v kuchyni. Báječně chutnají jednoduše orestované se slaninou nebo je můžeme přimíchat do uvařené rýže či kuskusu.

Přílohy ze špenátu a zelí

Mezi tradiční zeleninové přílohy patří dušené zelí podávané s pečenou drůbeží či s plněnými knedlíky. K masu chutná nakrájené zelí výtečně i v syrovém stavu, jako čalamáda. K tradičním přílohám patří i dušený špenát, nejčastěji servírovaný s vepřovými výpečky. Špenátem efektně obarvíte i přílohové pečivo.

Přílohy z dýně a mrkve

Mrkev je v kuchyni nepostradatelná, skvěle chutná restovaná na másle se zeleninou, v pečených plackách, i nastrouhaná a připravená jako báječný sladkokyselý salát. Z dýně snadno připravíte voňavé noky přelité máslem, krémové pyré a pečené kousky v troubě na bylinkách, které lze přidat i do zeleninového salátu.

I z obyčejných brambor, cibule a žampiónů lze připravit dokonalou přílohu, kterou upečete v pekáčku v troubě. Znáte vychytávku na krájení žampiónů? S kuchyňskou pomůckou je nakrájíte rovnoměrně během pár minut.

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky