Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Řízky se staly českým národním pokrmem a dokážeme je připravit různým způsobem. Ať už dáváte přednost klasickým řízkům v trojobalu, v křupavém těstíčku či variacím s různým kořením či marinádou, vždy si pochutnáte.

Řízky se velmi často servírují při slavnostních událostech, proto mají své místo také u vánočního stolu. Dokonale chutné jsou z různých druhů masa, ale i z ryb či vegetariánské ze zeleniny. Připravují se smažením na pánvi i pečením v troubě.

Tradiční řízky

Největší klasikou je řízek obalený v trojobalu složeného z hladké mouky, vejce a strouhanky. Připravit jej můžeme z kuřecího i vepřového masa. Usmažený dozlatova chutná nejlépe s vařeným bramborem nebo bramborovým salátem.

Řízky obalené v těstíčku

Chceme-li změnu od klasického trojobalu, často obalujeme řízky v těstíčku, do kterého libovolně přidáváme to, co máme rádi a kořeníme podle své chuti. Těstíčko chutná báječně ve spojení s bylinkami, uzeninou nebo s různými druhy sýrů.

Řízky z mletého masa

Naprosto skvěle chutnají řízky z mletého masa - jsou dokonale šťavnaté a křehké. Nejznámější je delikátní holandský řízek, který je obohacený o nastrouhaný sýr. K mletým řízkům se skvěle hodí jemná bramborová kaše a ovocný salátek.

Bezmasé řízky

Každý řízek nemusí být připravený pouze z masa, obalit můžeme prakticky jakoukoliv zeleninu či sýry. Oblíbená je obalovaná cuketa, květák, brokolice nebo žampiony. Báječně se hodí jak k obědu, tak i k syté večeři.

Plněné řízky

Občas nevíme, co dobrého a nevšedního připravit k obědu - v tom případě je vždy skvělou volbou plněný řízek, do kterého můžeme dát uzeninu, sýry nebo zeleninu. Nejznámější verzí je cordon bleu, který je plněný šunkou a ementálem.

Inspirujte se rychlým videoreceptem, který vám krok za krokem poradí, jak připravit lahodné jogurtové řízky. Maso je báječně křehké díky naložení do jogurtu a voní po česneku i koření. Přejeme dobrou chuť.

Komentáře

Další tipy a triky