Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Zelenina je důležitou součástí jídelníčku pro každý den. Je zdrojem vitamínů i minerálů, posloužit nám může jako příloha nebo také jako sytý hlavní chod, který doplníme o maso, ryby, vejce či sýry. V článku najdete dávku inspirace na saláty.

Saláty připravujeme nejenom zeleninové, ale báječně chutnají také luštěninové, těstovinové i s obilovinami jako například s bulgurem, kuskusem či s jáhly. Saláty velmi často připravujeme s vejcem, tuňákem, masem nebo také s tofu.

Zeleninové saláty

Na běžný zeleninový salát vybíráme převážně listovou zeleninu, a to hlávkový salát, svěží ledový salát, lehce pikantní rukolu, polníček a také čínské zelí. Salát chutná báječně s kuřecím masem nebo pro vegetariány s rostlinnou variantou s tofu.

Těstovinové saláty

Těstovinový salát je velmi oblíbeným sytým pokrmem a připravit jej můžeme z různých druhů těstovin - orzo, tarhoňa nebo klasické vrtulky, na kterých se dobře uchytí dresink. Salát vždy doplníme zeleninou, šunkou, tuňákem či sýrem.

Luštěninové saláty

V zimním období velmi často připravujeme teplé saláty, které jsou vynikající z čočky, fazolí nebo také z méně známé cizrny. Báječně se kombinují s uzenou i restovanou rybou na másle s bylinkami nebo také s houbami či s tofu.

Obilninové saláty

Obiloviny jsou báječným doplňkem pro zimní saláty a jsou velmi rychle hotové. Nejčastěji do salátů využíváme jáhly, pohanku, kuskus, bulgurméně známý čirok a také quinou. Obiloviny můžeme doplnit ještě pečenou zeleninou s bylinkami.

Připravit si můžete také báječný a nejvíce oblíbený Caesar salát z římského salátu s typickým dresinkem s ančovičkami a opečenými krutonky. Přejeme dobrou chuť.

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky