Ryby na gril: Které jsou ty nejvhodnější ke grilování a jak poznat čerstvou rybu
Grilování je neodmyslitelnou součástí léta a s ním spjatých dovolených. Nezůstávejte pouze u masa a zeleniny, vyzkoušejte ryby. Není se čeho bát, při správném postupu se povedou. Pojďte se s námi podívat na výběr ryb vhodných na gril.
Grilované ryby jsou velmi oblíbené, s grilovanou zeleninou a opečenou bagetkou jsou skvělou delikatesou. Mnoho z nás se však bojí jejich přípravy. S námi to zvládnete. Zaměřte se na výběr vhodné ryby, a to nejen druhu, ale i čerstvosti.
- Pstruh je velmi oblíbenou českou rybou pro svou typickou chuť. Jeho maso obsahuje málo tuku a je lehce stravitelné.
- Velmi chutnou a dietní rybou je losos. Právě díky jeho chuti není třeba jej nějak výrazněji ochucovat.
- Díky množství tuku se makrela skvěle hodí ke grilování, dlouho zůstává šťavnatá, ale pozor, také se díky tomu rychleji kazí. Proto dbejte na výběr čerstvých kousků.
- Velmi opomíjenou rybou je kapr, přitom grilované kapří podkovy jsou dokonalou pochoutkou. Rozhodně je vyzkoušejte.
- Zásobárna bílkovin, i tak se přezdívá tresce. Oblíbenosti se těší hlavně u dětských strávníků, její maso je velmi jemné a šťavnaté.
- Tuňák je tučný, ale také velmi šťavnatý a s minimem kostí. Jeho maso by uprostřed mělo zůstat růžové, proto jej připravujte rychle a nechávejte propéct jen velmi krátce.
- Dalšími rybami, byť méně známými, ale přesto vhodnými na gril, jsou siven, pražma nebo třeba mečoun.
- Tip: Čerstvou rybu poznáte již od pohledu - její kůže je pevná, napnutá a lesklá. Oči má vypouklé, jasné, nikoliv zakalené. A pokud máte možnost přičichnout, čerstvá ryba opravdu nikdy nesmrdí.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Porcování ryb před grilováním
Pokud jsou vámi vybrané ryby větších rozměrů, negrilují se v celku, ale musí se naporcovat. Ať už na filety či podkovy, nikdy nesmí být porcovány na méně než 2 cm tloušťky. Pokud byste rádi grilovali již koupené filety, dejte přednost těm s kůží, lépe se vám s nimi bude pracovat a maso bude držet na místě.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
U moře si snadno koupíte a připravíte čerstvé ryby. Poradíme, jak postupovat od nákupu až k tepelné úpravě
Lososa můžeme uplatnit v mnoha běžných receptech i delikatesách. Jak chutná nejlépe?
Hornickej knedlík ve vajíčku podle Adama Runduse. Připravený jako sendvič se šunkou a okurkami chutná skvěle
Komentáře