Vaření v páře je šetrné pro zdraví a přitom snadné. 7 výhod jednoduchého vaření
Vaření v páře není v našich kuchyních novinkou, ale právě naopak. V páře rády vařily i naše babičky, ale neměly k tomu tolik moderních možností, jaké máme dnes my. Vaření v páře přináší celou řadu výhod pro dospělé i pro děti.
Vařit v páře můžeme různými způsoby. Nejjednodušší je použít klasický pařáček, který vložíme do hrnce, ve kterém je voda. Voda sahá pod pařáček a při ohřívání z ní odchází pára. Ta prochází pařáčkem, ve kterém jsou otvory, a ohřívá potraviny položené na něm. Na stejném principu jsou založené i další možnosti vaření v páře. Můžeme si pořídit elektrický parní hrnec nebo jen nástavec na hrnec klasický. Vše udělá dobrou službu.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Výhody vaření v páře
Vaření v páře se často doporučuje ze zdravotních důvodů, ale je vhodné nejen při dietním vaření. Chuť takto připravených jídel je jemná a lahodná. Jaké jsou výhody vaření v páře?
- Vaření v páře zachová v pokrmech vyšší podíl vitamínů a minerálů, které by se při obyčejném vaření ve vodě z velké části do vody vyluhovaly.
- Při vaření v páře nepotřebujeme žádný tuk. To je výhoda nejen zdravotní a finanční, ale navíc je díky tomu i snazší úklid po vaření a mytí nádobí - žádné připálené pánve ani umaštěný sporák.
- Jídla v páře jsou chutná, zachovají si vyšší podíl přirozené chuti, protože se z nich nic zbytečně nevyplaví do vody.
- Pokrmy zaujmou i svou barevností - jednoduše řečeno jsou na pohled hezčí, což oceníme hlavně u zeleniny.
- Vaření v páře šetří náš čas. Nemusíme nic míchat, stačí hlídat dobu vaření, aby se nic nevařilo zbytečně dlouho. Při použití parního hrnce lze vařit různé potraviny v jednotlivých patrech.
- Vařit v páře můžeme leccos, tedy zdaleka ne jenom knedlíky. K vaření v páře se hodí zelenina i ovoce, brambory, dokonce také rýže a luštěniny. V páře můžeme vařit maso, včetně masa rybího.
- Vaření v páře je velmi vhodné nejen pro dietní vaření, ale také pro dětskou kuchyni, dokonce pro nejmenší děti na přípravu příkrmů.
Komentáře