Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Nastává období sezónního ovoce, během kterého máme zahradu plnou dozrávajících plodů. Přebytky úrody, které nedokážeme zpracovat v čerstvém stavu, můžeme jednoduše proměnit v lahodné marmelády či džemy.

Želírovací cukr je směs cukru s látkou zvanou pektin. Tato látka se vyskytuje také v různých druzích ovoce a slouží nám jako zahušťovadlo. Zavařujeme-li ovoce s nižším obsahem pektinu, je ideální sáhnout po želírovacím cukru, aby džem dokonale a brzy zhoustl.

Tři výhody želírovacího cukru

Želírovací cukr velmi často využíváme k výrobě džemů a marmelád, ale víte jaké jsou jeho hlavní přednosti?

  • Obsahuje méně cukru: Pokud vaříme přirozeně více sladké ovoce, je želírovací cukr velkou výhodou pro svůj nižší obsah cukru.
  • Rychlé zhoustnutí: Ve směsi želírovacího cukru je přimíchaný také pektin, který slouží jako zahušťovadlo. Marmeláda s ním poměrně rychle houstne.
  • Krátká doba vaření: Marmeládu s želírovacím cukrem stačí provařit přibližně 5 minut. Díky tomu zbytečně neničíme varem všechny důležité látky z ovoce.

Pojďte si připravit báječnou meruňkovou marmeládu podle rychlého videoreceptu. Chutná báječně na lívancích, palačinkách či na chlebu s máslem.

 

Komentáře

Další tipy a triky