Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

3 základní postupy při výrobě šunky: Projeví se různými vlastnostmi a chutí šunky
Zdroj: Freepik - chandlervid85

Šunka je masný výrobek z vepřového, hovězího, drůbežího nebo i králičího masa, připravovaný dušením, uzením či sušením. Za její vznik vděčíme našim předkům, kteří ve snaze uchovat maso co nejdéle, ho začali solit, sušit nebo udit.

Šunka se vyrábí třemi základními postupy, které se používají už po celá staletí. Každý výrobek má pak jiné vlastnosti a jinou chuť, což je dáno nejen druhem masa a koření, ale i délkou a teplotou uzení, navíc záleží i na celkovém způsobu zpracování.

Tři postupy při výrobě šunky

Pro domácí výrobu šunky se hodí jen dva z nich:

  1. Vařená šunka je nejběžnější úprava masa - vyrábí se z celých svalů nebo z lisovaných kousků masa. Po naložení v soli a koření se vaří v šunkovaru a je vhodná i k výrobě domácí šunky.
  2. Uzená šunka se připravuje z celosvalové kýty nebo kousků libových mas. Jemně uzená již nepotřebuje důkladnou tepelnou úpravu a hodí se k různým kuchyňským úpravám i ke konzumaci zastudena.
  3. Sušená šunka se vyrábí z vepřového masa nejvyšší kvality. Používá se celá kýta speciálně chovaných zvířat. Nakládá se na několik týdnů až měsíců do soli a posléze se suší i několik let na dobře větraných místech.

Vyzkoušejte s námi vaječnou roládu s šunkou, jejíž přípravu můžete vidět v následujícím videoreceptu:

 

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli