Jaké koření dát do perníčků? Můžete si směs koření koupit nebo sami umlet a namíchat
Typická vůně perníčků souvisí s kořením, které se do nich dává. Můžeme si jednoduše perníkové koření koupit, nebo také trochu experimentovat a koření si sami namíchat. Poradíme, co do této směsi patří a co by v ní nemělo chybět.
K pečení perníčků patří typická vůně, která je odlišuje od jiných druhů těst, to platí nejen pro litý perník na plechu, ale i pro drobné tvary perníčků, které pečeme především na Vánoce nebo na Velikonoce. Pokud použijeme na kypření těsta kypřicí prášek do perníku, můžeme si být jisti, že obsahuje kromě kypřicí složky také vyváženou směs koření, která dá našemu perníku tu správnou vůni.
Perníčky
Sladké pečivo tmavě hnědé barvy, jehož původní receptura se skládala z medu, mouky a pepře. Právě pepř dal vzniknout slovu perník, původně peprník. V dnešní době je typická směs skořice, hřebíčku,… Podívejte se na všechny perníčky.
Typická chuť a vůně perníčků
Do těsta na pečení perníčků potřebujeme především mouku, vajíčka, cukr, tuk, kypřicí prostředky, koření, případně ořechy a další suroviny podle jednotlivých receptů. Jeden balíček prášku do perníku je určený pro 0,5 kg mouky. Směsi koření do perníku si můžeme koupit od různých výrobců - obsahují obdobné druhy koření, ale namíchané v trochu jiném poměru.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jaké koření dát do perníkového těsta
O správnou chuť se postará správný výběr. Jedná se o následující druhy koření:
- Hřebíček: Květní poupata hřebíčkového stromu (hřebíčkovce) získávají typické aroma teprve při sušení, do perníku se přidává mletý (tlučený) hřebíček.
- Skořice: Kůra stálezeleného skořicovníku se prodává buď v kouscích nebo mletá.
- Nové koření: Jedná se o plody, které vyrůstají na stálezeleném stromu pigmentovníku pravém. Plody se trhají sice zelené, ale během sušení ztmavnou.
- Anýz: Jedná se o semeno jednoleté rostliny.
- Badyán: Jako koření se používají plody stromu, který se jmenuje badyáník pravý. Badyán vůní připomíná anýz a někdy se nazývá hvězdičkové koření.
- Fenykl: Kořením jsou semena rostliny s tímto názvem.
- Zázvor: Jako typické koření se používá sušený a mletý oddenek rostliny.
- Vanilka: Plody (tobolky) vytrvalé rostliny vanilky z rodu orchidejí se sklízí zelené, nedozrálé, suší se po zhnědnutí ve vařící vodě.
- Muškátový oříšek: Přidává se velmi opatrně, vyznačuje se typickou příjemnou vůní.
Podívejte se také, v jakém poměru perníkové koření namíchat.
Jak připravit koření do perníčků
Pokud si koření sami připravujeme, musíme ho dobře pomlít. Osvědčeným pomocníkem je elektrický mlýnek na kávu, který koření pomele na požadovanou jemnost během chvilky, navíc pro nás bez námahy. Pokud v koření zůstanou hrubší části, použijeme raději sítko. Při míchání směsi dáváme pozor, aby vůně některého koření nebyla příliš silná (např. hřebíčku) proti ostatním druhům. Kromě koření můžeme přidávat také citrónovou kůru.
Perníčky, které jsou hned měkké, si můžete upéct podle instruktážního videa:
Vánoce a vánoční cukroví
Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví.
Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví, jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.
Mohlo by vás zajímat:
Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčky | Kokosky | Vosí hnízda
Komentáře