Jaké koření nesmí chybět v kuchyni? Mějte základní druhy koření vždy po ruce
Koření a dochucování dodává pokrmům dokonalou vůni, barvu a chuť. Ať už se pustíme do vaření či pečení, tyto druhy by nám ve spíži neměly chybět. Využíváme je totiž do většiny slaných i sladkých pokrmů.
Koření uchováváme v uzavřených nádobách na suchém a ideálně tmavém místě, aby neztratilo na své kvalitě. Často ho nakupujeme do zásoby, a tak by každá hospodyňka měla mít k dispozici základ, ze kterého uvaří většinu pokrmů, nehledě na to, pro jakou kuchyni se zrovna rozhodne.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jaké koření nesmí chybět v kuchyni
Sůl a koření tvoří základ každého dobrého pokrmu. A jaké koření bychom měli mít doma? Přinášíme vám stručný přehled:
- Černý pepř: Se solí tvoří nerozlučnou dvojku, která nesmí chybět téměř v žádném slaném pokrmu. Pepř patří do polévek, omáček, na ryby a masa, do pomazánek, salátů i dresinků.
- Kmín: Kmín využíváme při přípravě brambor, domácího chleba a slaného pečiva, do polévek, omáček, zelí, hub a k jakékoliv masové pečínce.
- Sladká paprika: Dodá pokrmům krásnou barvu i chuť. Papriku přidáváme do omáček, polévek, gulášů, dresinků a těstovin. Hodí se také ke všem druhům masa.
- Majoránka: Majoránku můžeme snadno pěstovat i na zahrádce. Je nepostradatelnou bylinkou do sekané, karbanátků, polévek a omáček k masu.
- Nové koření a bobkový list: Toto koření tvoří základ téměř každé polévky. Nesmí chybět ani při přípravě nakládaných okurek, zvěřiny a oblíbených českých omáček.
- Mleté chilli: Stačí špetka chilli a každý pokrm dostane hned ten správný říz. Hodí se do marinád, k dochucování různých druhů mas, ryb, omáček a mimo jiné chilli dokonale ladí s fazolemi.
- Mletá skořice: Skořici využijeme do všech sladkých jídel - kaší, pudinků, moučníků, kompotů, ale i do slaných jídel indické kuchyně. Vyzkoušeli jste si někdy přidat trochu skořice do kávy? Chutná báječně.
- Hřebíček: Hřebíček má výraznou vůni, kterou využíváme do vánočních punčů, pečených čajů, kompotů, sušenek, pokrmů indické kuchyně, omáček (zejména rajské), domácích povidel i kečupu.
- Kari: Kari je kořenící směs, která má specifickou chuť a jen těžko ji nahradíme, pokud nám doma schází. Kari používáme do polévek, marinád, ale i v asijské kuchyni.
- Vanilka: Vanilkový lusk s lahodnou vůní použijeme při přípravě krémů, moučníků a dalších sladkých pochoutek.
Připravte si podle našeho podrobného videonávodu domácí vegetu neboli polévkové koření, do kterého využijete přebytky zeleniny. Je to vynikající dochucovadlo do polévek a omáček.
Komentáře