Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Koření a dochucování dodává pokrmům dokonalou vůni, barvu a chuť. Ať už se pustíme do vaření či pečení, tyto druhy by nám ve spíži neměly chybět. Využíváme je totiž do většiny slaných i sladkých pokrmů.

Koření uchováváme v uzavřených nádobách na suchém a ideálně tmavém místě, aby neztratilo na své kvalitě. Často ho nakupujeme do zásoby, a tak by každá hospodyňka měla mít k dispozici základ, ze kterého uvaří většinu pokrmů, nehledě na to, pro jakou kuchyni se zrovna rozhodne. 

Jaké koření nesmí chybět v kuchyni 

Sůl a koření tvoří základ každého dobrého pokrmu. A jaké koření bychom měli mít doma? Přinášíme vám stručný přehled:

  1. Černý pepř: Se solí tvoří nerozlučnou dvojku, která nesmí chybět téměř v žádném slaném pokrmu. Pepř patří do polévek, omáček, na ryby a masa, do pomazánek, salátů i dresinků. 
  2. Kmín: Kmín využíváme při přípravě brambor, domácího chleba a slaného pečiva, do polévek, omáček, zelí, hub a k jakékoliv masové pečínce
  3. Sladká paprika: Dodá pokrmům krásnou barvu i chuť. Papriku přidáváme do omáček, polévek, gulášů, dresinků a těstovin. Hodí se také ke všem druhům masa. 
  4. Majoránka: Majoránku můžeme snadno pěstovat i na zahrádce. Je nepostradatelnou bylinkou do sekané, karbanátků, polévek a omáček k masu. 
  5. Nové koření a bobkový list: Toto koření tvoří základ téměř každé polévky. Nesmí chybět ani při přípravě nakládaných okurek, zvěřiny a oblíbených českých omáček
  6. Mleté chilli: Stačí špetka chilli a každý pokrm dostane hned ten správný říz. Hodí se do marinád, k dochucování různých druhů mas, ryb, omáček a mimo jiné chilli dokonale ladí s fazolemi.
  7. Mletá skořice: Skořici využijeme do všech sladkých jídel - kaší, pudinků, moučníků, kompotů, ale i do slaných jídel indické kuchyně. Vyzkoušeli jste si někdy přidat trochu skořice do kávy? Chutná báječně. 
  8. Hřebíček: Hřebíček má výraznou vůni, kterou využíváme do vánočních punčů, pečených čajů, kompotů, sušenek, pokrmů indické kuchyně, omáček (zejména rajské), domácích povidel i kečupu. 
  9. Kari: Kari je kořenící směs, která má specifickou chuť a jen těžko ji nahradíme, pokud nám doma schází. Kari používáme do polévek, marinád, ale i v asijské kuchyni. 
  10. Vanilka: Vanilkový lusk s lahodnou vůní použijeme při přípravě krémů, moučníků a dalších sladkých pochoutek. 

Připravte si podle našeho podrobného videonávodu domácí vegetu neboli polévkové koření, do kterého využijete přebytky zeleniny. Je to vynikající dochucovadlo do polévek a omáček. 

Komentáře

Další tipy a triky