Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Čočková polévka je jednou z nejoblíbenějších polévek naší kuchyně. Když si nandáme talíř čočkovky, můžeme si být jisti, že kromě výborné chuti získáme také potřebné živiny pro své tělo. Za málo peněz nasytíme celou rodinu a nejspíš nám zůstane ještě na zítra.

Čočková polévka se připravuje ze suché čočky, kterou uvaříme do změknutí. Pokud čočku předem namočíme, vaření bude rychlejší. Vodu z namáčení vylijeme a čočku zalijeme čistou vodou, tím se zbavíme také velké části nadýmavých látek.

Jak ochutit čočkovou polévku

Polévky každý ochucuje podle svých zvyklostí, každému chutná něco trochu jiného a je zvyklý i ze své rodiny na určitý způsob. Nicméně máme pro vás některá doporučení, která by zvlášť začátečníkům mohla pomoci.

  1. K ochucení používáme oblíbené koření, nejen koupené, ale i bylinky z vlastní zahrady. Během sezóny čerstvé, ve zbývající části roku sušené.
  2. Vařené luštěniny někomu mohou způsobit problémy s nadýmáním. Pokud to tak máte, vyzkoušejte při vaření polévky používat bylinky, které proti nadýmání působí. Jedná se např. o saturejku a bazalku.
  3. Některé koření dáváme vařit s čočkou hned na začátku (bobkový list), jiné přidáváme až na závěr (neodmyslitelnou majoránku, případně i dobromysl).
  4. Důležitá je sůl, ale luštěniny se solí až po změknutí. 
  5. Většina z nás by si nedovedla představit čočkovou polévku bez česneku. Když jej přidáte až na závěr, bude chuť polévky o to intenzivnější. S česnekem není potřeba šetřit.
  6. Pro pěknou barvu můžete přidat trochu kurkumy (pamatujte, že jíme i očima) a pokud se jedná o červenou čočku, určitě neuděláte chybu s kořením kari, jehož součástí je mimo jiné právě kurkuma.
  7. O správnou chuť polévky se postará také přidaná zelenina, může to být hrášek, květák, brokolice, pórek, celer.
  8. Vhodné jsou zelené natě např. libeček, celerová nať, petrželka nebo pažitka. Natě mohou být čerstvé, mražené i sušené. Přidáváme je obvykle až na samý závěr, čerstvé můžeme dát přímo na talíř.
  9. Sušené houby, hlavně pravé hřiby, buď nakrájené nebo rozemleté na prášek, dovedou báječně vylepšit chuť čočkové polévky.
  10. V neposlední řadě je dobré připomenout ještě Tebi (sušené lahůdkové droždí), které se hodí do mnoha polévek. 
  11. Nezapomeňte ani na nejrůznější vegety - domácí i kupované
  12. Do polévek se pro plnější chuť a vyšší výživnou hodnotu přidávají vývary. Někdo dá přednost zeleninovému, jiný masovému (bujóny).

Neznamená to, že všechny uvedené možnosti je potřeba použít současně. Vyberte si to, co vám nejlépe vyhovuje.

Výbornou čočkovou polévku si můžete uvařit podle následujícího videa. Počítejte ale tentokrát s méně tradičním ochucením. Potřebovat budete mletou papriku a mletý pepř. Pepř patří mezi dráždivé druhy koření. Česnek určitě také přidejte, a to až na samý závěr. Kdo chce, ještě polévku doplní uzeninou. 

A jak se ochucuje polévka u vás doma? Budeme rádi, když nám napíšete své tipy a rady.

 

Komentáře

Další tipy a triky