Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Dýňovou polévku můžete připravovat po velkou část roku a to právě díky dlouhé skladovatelnosti oblíbených odrůd dýní. Hvězdou je samozřejmě hokaido, protože příprava této úžasné dýně vyniká naprostou jednoduchostí. Pokud si představujete zdlouhavé a nepříjemné okrajování vrchní slupky některých dýní, tak na to u této odrůdy zapomeňte.

Hokaido přináší do naší kuchyně celou řadu výhod. Krásně zbarvená a chuťově výborná dýně je zárukou celé řady výtečných jídel. A tím hlavním a jedinečným je samozřejmě sytá a oblíbená dýňová polévka. Svou oranžovou lákavou barvou nás už na první pohled zahřívá, ovšem skutečnému prohřívání našeho těla ještě trochu pomůžeme přidáním toho nejvhodnějšího koření

Jak dochutit dýňovou polévku

U dýňové polévky je to stejné jako s dalšími jídly. Nechte se inspirovat těmi nejoblíbenějšími recepty, ale nebojte se je alespoň trochu upravit podle svého gusta. Receptů na dýňové polévky je celá řada, některé jsou ochucené jen nepatrně, jiné s kořením příliš nešetří. Poradíme, co dá tu správnou chuť zahřívací dýňové polévce.

  1. Pokud nevaříte pro malé děti, nebojte se použít chuťově výrazné koření. Krásnou barvu a výtečnou chuť dá polévce báječné kari nebo alespoň kurkuma.
  2. Oblíbenou přísadou je chilli, ale protože s ním získá polévka na ještě větší pikantnosti, přidávejte ho pomalu a opatrně, aby polévka nebyla pro někoho už moc silná. Chilli použijte sušené nebo přidejte kousek čerstvé papričky.
  3. Přidat můžete i mletý pepř a strouhaný muškátový květ. Mletý pepř nebo třeba černuchu si mohou strávníci přidat rovnou na talíř. Jednoduché stolní mlýnky na koření jsou užitečné doplňky při stolování - jídlo s nimi strávníky baví a pokrmy jim chutnají ještě více.
  4. Výraznou štiplavou chuť dá polévce zázvor, nejlépe čerstvý a jemně nastrouhaný. Opět to ale s množstvím nepřehánějte.
  5. O výbornou chuť se postará také trochu Tebi, sušené droždí zajistí zároveň větší výživnost polévky.
  6. Můžete experimentovat i s česnekem, trochou koření na pizzu a grilovacím kořením. Zde už se jedná o dolaďování polévky podle vlastních preferencí.
  7. Pro plnější chuť můžete polévku doplnit vývarem místo vody.
  8. Dýni bez obav nastavte trochou mrkve a brambor, polévka bude hustší a vyhnete se zahušťování moukou. Mrkev dá polévce ještě intenzivnější barvu a také příjemnou chuť. Dýňové polévce jinak prospěje mírné přislazení.
  9. A další dochucení polévky dotáhnete v závěru, když budete tuto dobrotu servírovat. Na talíři nebo v miskách ji polijte trochou smetany (mléčné nebo rostlinné), přidat můžete i opražená dýňová semínka, chuť pak bude naprosto dokonalá.
  10. Dýňové polévky obvykle vaříme velký hrnec, jehož obsah se nám nepodaří zkonzumovat při jednom jídle - díky tomu se do druhého dne v polévce pikantní koření jaksepatří rozleží a pak teprve její chuť bude báječná.

Podívejte se na celý postup přípravy i řádné dochucení dýňové polévky z úvodního videa. Správná chuť dýňové polévky, to je vlastně celá symfonie chutí spojená do úžasné skladby, která nám příjemně obohatí podzimní dny.

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky