Krémy do dortů, cukroví i skleniček: Pro každý najdeme správné využití
Krémy jsou polotuhé až tuhé směsi z másla, cukru, pudinku, kysaných a smetanových výrobků, čokolády a mnoha různých dochucovadel, které mají za úkol ochutit, zjemnit a zvláčnit korpusy, řezy, zákusky a cukroví.
Co si představíme pod slovem krém? Určitě bohatě ozdobený dort. Krémů ve sladké kuchyni je ale více - plníme jím dorty, zákusky i cukroví, také je podáváme jako dezert ve skleničce. Krémů je mnoho druhů pro nejrůznější způsoby použití.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jaké krémy se hodí do dortů
Ke každému korpusu se hodí různé druhy krémů:
- Piškotové dorty snesou všechny druhy krémů, které po nanesení ztuhnou a dort udrží svůj tvar - máslové, pudinkové, bílkové, tvarohové krémy nebo šlehačka.
- Nepečené dorty plníme smetanovými a tvarohovými krémy, které musíme zpevnit želatinou či agarem, aby je bylo možné po ztuhnutí krájet.
- Třené dorty jsou těžší a hutnější konzistence, proto se k nim hodí lehké smetanové krémy, šlehačka a mascarpone nebo jejich kombinace.
- Potahované dorty potřebují obmazat bílkovým či máslovým krémem - jiný, například tvarohový nebo šlehačka, potahovku rozpouští.
Jaké krémy se hodí do cukroví
Cukroví plníme pár dní před konzumací, aby se rozleželo:
- Volíme máslové a pudinkové krémy, které po ztuhnutí déle vydrží a nerozmočí těsto. Nesmíme zapomínat na to, že máslo dlouhým skladováním žlukne, proto cukroví uchováváme v chladu.
- Šlehačku, tvarohové a smetanové krémy použijeme například do košíčků, tartaletek nebo do cukroví, které ještě ten den podáváme. Krémy, které obsahují ovocné pyré nebo kousky ovoce, těsto rychle rozmočí.
- Krémy do cukroví by měly obsahovat ušlehané máslo s cukrem a dochucovadla jako karamel, kakao, čokoládu, oříšky či kokos. Krém nastavovaný pudinkem, škrobem nebo moukou se rychleji kazí.
Jaké krémy připravit do skleniček
Zapomeneme na těžké máslové krémy, které se do pohárů nehodí:
- Šlehaný tvaroh, zakysaná smetana a jogurt jsou báječnou surovinou - míchat je můžeme s kakaem a ovocem. Pro dezerty volíme krémy s přídavkem želatiny.
- Šlehačka a mascarpone jsou krémem samy o sobě - pokud je smícháme s cukrem, ovocným pyré a kousky ovoce, můžeme je natřít i na piškotový dort.
- Smetanové sýry jako lučina, philadelphia, ricotta a žervé, ušlehané se šlehačkou, jsou báječným základem pro přípravu pohárů a skleničkových dezertů.
Podívejte se s námi na video, kde vám ukážeme přípravu karamelového krému, kterým můžeme plnit nejen dorty a zákusky, ale i vánoční trubičky a cukroví:
Sladké drobečky
Někteří začátečníci se přípravy krému bojí - obávají se jeho hrudkování, sražení, mokvání. Nejlepší volbou je v tomto případě použití kondenzovaného mléka Salko, které můžeme vyšlehat se změklým máslem do výborného krému. Takový krém má jemnou konzistenci, nesráží se a hodí se do dortů, zákusků i do cukroví.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Krémy nemusí být jen klasické. Zkuste s námi jednoduchý a chutný ovocný krém
Jak na krém z mascarpone a šlehačky: Díky správnému postupu bude krém pevný a perfektně dozdobí každý dort
Plněné ořechy: Do těsta patří ořechy, kakao ho vylepší a Salko na božsky jemný krém lze lehce zkaramelizovat s naší vychytávkou
Komentáře