Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Krémy jsou polotuhé až tuhé směsi z másla, cukru, pudinku, kysaných a smetanových výrobků, čokolády a mnoha různých dochucovadel, které mají za úkol ochutit, zjemnit a zvláčnit korpusy, řezy, zákusky a cukroví.

Co si představíme pod slovem krém? Určitě bohatě ozdobený dort. Krémů ve sladké kuchyni je ale více - plníme jím dorty, zákusky i cukroví, také je podáváme jako dezert ve skleničce. Krémů je mnoho druhů pro nejrůznější způsoby použití.

Jaké krémy se hodí do dortů

Ke každému korpusu se hodí různé druhy krémů:

  • Piškotové dorty snesou všechny druhy krémů, které po nanesení ztuhnou a dort udrží svůj tvar - máslové, pudinkové, bílkové, tvarohové krémy nebo šlehačka.
  • Nepečené dorty plníme smetanovými a tvarohovými krémy, které musíme zpevnit želatinou či agarem, aby je bylo možné po ztuhnutí krájet.
  • Třené dorty jsou těžší a hutnější konzistence, proto se k nim hodí lehké smetanové krémy, šlehačka a mascarpone nebo jejich kombinace.
  • Potahované dorty potřebují obmazat bílkovým či máslovým krémem - jiný, například tvarohový nebo šlehačka, potahovku rozpouští.

Jaké krémy se hodí do cukroví

Cukroví plníme pár dní před konzumací, aby se rozleželo:

  • Volíme máslové a pudinkové krémy, které po ztuhnutí déle vydrží a nerozmočí těsto. Nesmíme zapomínat na to, že máslo dlouhým skladováním žlukne, proto cukroví uchováváme v chladu.
  • Šlehačku, tvarohové a smetanové krémy použijeme například do košíčků, tartaletek nebo do cukroví, které ještě ten den podáváme. Krémy, které obsahují ovocné pyré nebo kousky ovoce, těsto rychle rozmočí.
  • Krémy do cukroví by měly obsahovat ušlehané máslo s cukrem a dochucovadla jako karamel, kakao, čokoládu, oříšky či kokos. Krém nastavovaný pudinkem, škrobem nebo moukou se rychleji kazí.

Jaké krémy připravit do skleniček

Zapomeneme na těžké máslové krémy, které se do pohárů nehodí:

  • Šlehaný tvaroh, zakysaná smetana a jogurt jsou báječnou surovinou - míchat je můžeme s kakaem a ovocem. Pro dezerty volíme krémy s přídavkem želatiny.
  • Šlehačka a mascarpone jsou krémem samy o sobě - pokud je smícháme s cukrem, ovocným pyré a kousky ovoce, můžeme je natřít i na piškotový dort.
  • Smetanové sýry jako lučina, philadelphia, ricotta a žervé, ušlehané se šlehačkou, jsou báječným základem pro přípravu pohárů a skleničkových dezertů.

Podívejte se s námi na video, kde vám ukážeme přípravu karamelového krému, kterým můžeme plnit nejen dorty a zákusky, ale i vánoční trubičky a cukroví:

Sladké drobečky

Někteří začátečníci se přípravy krému bojí - obávají se jeho hrudkování, sražení, mokvání. Nejlepší volbou je v tomto případě použití kondenzovaného mléka Salko, které můžeme vyšlehat se změklým máslem do výborného krému. Takový krém má jemnou konzistenci, nesráží se a hodí se do dortů, zákusků i do cukroví.

Komentáře

Další tipy a triky