Jaké máme možnosti zavařování ovoce a zeleniny? Připravili jsme pro vás stručný přehled
Začíná sklizeň produktů ze zahrady a s ní i období zpracování přebytků. Co nespotřebujeme hned, můžeme zmrazit, usušit, naložit nebo zavařit na dobu, kdy čerstvou zeleninu mít nebudeme. Navíc některé oblíbené speciality ani jinak než konzervací nevyrobíme. A sterilovat se dá i bez zavařovacího hrnce.
Přehledně si ukážeme, jakým způsobem můžeme konzervovat ovoce a zeleninu ze zahrady. Máme na toto téma připravených několik článků, které stojí za prostudování. Každý si určitě najde ten "svůj" oblíbený postup, který mu bude vyhovovat.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak zavařovat ovoce a zeleninu
Sterilovat můžeme potraviny i bez speciálního zavařovacího hrnce. U něj se řídíme návodem k použití.
- Menší množství sklenic můžeme snadno zavařit v mikrovlnné troubě. Výhodou je rychlost a nevelká spotřeba energie.
- Klasický nebo elektrický zavařovací hrnec zavaří sklenice spolehlivě.
- Ale i v obyčejném hrnci s poklicí lze zavařit sklenice s nějakou dobrotou. Potřebujeme pouze hrnec a utěrku.
- Také klasická pečicí trouba nám pomůže zavařit naše výpěstky. Výhodou je větší množství sklenic zavařených najednou.
- I zavařování v myčce nádobí je už vyzkoušené a ověřené. Je jednoduché, ale má svá úskalí v teplotě.
Některé zavařeniny vydrží až do další sklizně a příjemně si jimi zpestříme jídelníček. Jak zavařit zeleninovou čalamádu, přiblíží naše následující video.
Komentáře