Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jaké maso je nejvhodnější na mletí? Poradíme vám, jaké vybrat, aby pokrm z něho byl šťavnatý a chutný
Zdroj: Pixabay, autor: congerdesign

Pokrmy z mletého masa jsou velmi oblíbené všude po světě. Můžete si je připravit v troubě, na pánvi nebo na grilu. Jaké maso si vybrat, aby byl karbanátek, biftek nebo masové koule co nejšťavnatější? S námi to zvládne i začátečník.

Mleté maso je oblíbený druh přípravy masa, obzvlášť pro seniory a malé děti, kteří mají problém s rozkousáním tužších plátků masa. Díky jeho variabilitě existuje nespočet receptů, do kterých se používá. Můžete ho připravit jako sekanou, karbanátky, holandský řízek, přidat do boloňské omáčky nebo s ním naplnit papriky. Vždy záleží na vás, jak si ho dochutíte a co všechno k němu přidáte. Stejně tak se dá kouzlit i s druhem masa, které použijete. Nejčastější bývá mix hovězího a vepřového, někdo také velmi rád používá krůtí mleté maso např. na krůtí placičky se zeleninou.

Domácí je nejlepší

Mleté maso si můžete lehce sehnat na pultech obchodu. V dnešní době koupíte různé druhy mletých mas ve vakuovaných obalech. Pozor si však u nich dejte na kvalitu a čerstvost. Mleté maso se totiž kazí daleko dříve než maso v celku. Vždy ho proto skladujte v lednici. Pokud nechcete kupovat namleté maso v supermarketu, můžete si ho nechat namlet přímo u řezníka nebo nejlépe si ho namlet sami doma. V takovém případě budete znát kvalitu masa, nastavíte si hrubost mletí a budete zaručeně vědět, že je čerstvé.

Jaké maso vybrat

U mletého masa nemůžete sáhnout vedle. Díky tomu, že maso rozemelete, stanou se i tužší kousky masa lehce poživatelné a stravitelné. Volit tedy můžete podle své chuti.

  • Jako oblíbená kombinace se uvádí mix hovězího a vepřového masa, s přidáním kousku špeku. Tuk není u mletého masa na škodu, naopak mu dodá chuť a šťavnatost. Pokud chcete péct sekanou, je mix nejlepší volba.
  • Naopak pokud připravujete holandský řízek, masové kuličky nebo karbanátky je lepší zvolit méně tučné maso.
  • Telecí a drůbeží maso je jemné a sušší, hodí se tedy např.  na masové kuličky či placičky. Tato masa jsou i méně výrazná, můžete proto být při jejich přípravě více kreativní a více je okořenit.

Na závěr přikládáme video-recept s přípravou mletého řízku s nivou, který podle popisu zvládne i začátečník. Do komentáře pod článkem nám můžete napsat, jak se vám řízek povedl.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky