Máte raději libový nebo šťavnatý řízek? Poradíme, jaké jsou možnosti při výběru masa
Řízky jsou velmi oblíbeným jídlem dětí i dospělých. Ale není řízek jako řízek. Může být obalený v trojobalu, v těstíčku nebo v kukuřičných lupínkách. I výběr masa se odlišuje, počínaje suchým kuřecím prsem a konče šťavnatou krkovicí.
Plátky masa obalíme a osmažíme dozlatova. Také smažení řízků má svá pravidla, která je dobré dodržovat. Odměnou za tuto práci pak bude dokonalý oběd, na kterém si pochutná každý člen rodiny. Mezi jakými druhy masa můžeme vybírat? To si řekneme právě teď.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jaké maso se hodí na řízky
Někdo má radši šťavnaté maso a nevadí mu prorostlejší kousek masa, jiný zase dává přednost masu libovému, bez tuku.
- Těžko soudit, jestli je oblíbenější vepřový nebo kuřecí řízek. Každý má svá pro a proti. Řízek z kuřecího prsa je zcela bez tuku, maso je jemné, ale pro některé suché.
- Oblíbený je také kuřecí stehenní řízek, který se rozklepe z vykostěného stehýnka. Plátek masa má tmavší barvu, je šťavnatější a chuťově výraznější.
- Rozhodneme-li se pro vepřové maso, můžeme připravit šťavnatou a prorostlou krkovici, která se také báječně hodí na grilování, ale výtečný řízek připravíme i z kýty nebo plece.
- Naprostou delikatesou potom je křehký řízek z vepřové pečeně.
- Kdo měl tu možnost a ochutnal telecí řízky, dá nám za pravdu, že takové jídlo je zcela jedinečné. Mlaďoučká, křehká a šťavnatá telecí kýta je tou správnou volbou. Konkrétně ořech nebo vrchní šál.
- Velmi podobné kuřecímu je i krůtí maso, kde na řízky volíme opět krůtí prso nebo stehno. Krůtí maso je oproti tomu kuřecímu pevnější, nikoli ale tužší.
- Stejné části jako u vepřového masa vybereme také u masa z divokého prasete. Řízky nejsou tak tučné, protože zvíře strávilo celý život v pohybu. Maso je červenější a výživnější.
- Srnčí i jelení kýta jsou mimo jiné vhodné také na řízky. Pokud je maso aromatičtější, můžeme ho přes noc naložit do mléka, které do sebe pach vstřebá. U mladých kusů to ale není nutné a tak plátky masa rovnou obalíme, osmažíme a podáváme.
Protože kuřecí prsní řízky se během smažení rychle vysouší, lze jim šťavnatost dodat naložením do jogurtu, kefíru, smetany i obyčejného mléka. Maso zkřehne, bude jemnější a šťavnatější. Postup ukáže náš videorecept:
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Špenátové lívance s jablky
Přidáno před 11 hodinami
Kuřecí prso s květákovo-mrkvovou kaší
Přidáno před 13 hodinami
Švestkový koláč z jogurtového těsta
Přidáno před 14 hodinami
Proužkovaná střecha
Přidáno před 15 hodinami
Hořčicové řízky z krkovice a můj bramborový salát
Přidáno před 17 hodinami
Koláč ze špaldové mouky s kompotovaným ovocem a mandlemi
Přidáno 19. 9. 2024 20:42
Komentáře