Jaké maso se hodí na řízky a jak ho připravit na smažení? Držíme se jednoduchých rad našich babiček
Řízky jsou u nás oblíbeným jídlem pro slavnostní a sváteční příležitosti. Připravujeme je z masa, dokonce i mletého, nebo také bez masa. Je mnoho variant a záleží na naší chuti i možnostech.
Mezi tradičně nejoblíbenější sváteční jídla u nás řadíme také knedlík se zelím a pečeným masem, nebo svíčkovou omáčku. Ale řízky s bramborovým salátem nesmí chybět a mnoho z nás by si tuto variantu dalo nejraději. Smažíme je na pánvi, v troubě nebo ve fritéze. Obvykle dáváme tuku více, ale lze smažit i dietně, na teflonové pánvi. O tom, jak smažit, pojednává náš další článek:
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jaké maso se hodí na řízky
Pokud připravujeme řízky z masa, bereme v úvahu základní pravidla:
- Ke smažení se hodí především křehké maso mladých zvířat.
- Nejoblíbenější jsou u nás řízky kuřecí a vepřové.
- Lze připravit řízky telecí, ale chutné jsou i jehněčí a kůzlečí.
- Také se dají připravit řízky z králičího masa nebo z divočáka.
- Ke smažení se hodí i mletá masa. Obvykle se používá směs vepřového a hovězího masa, které spojíme vajíčkem a strouhankou.
Jak připravit maso na řízek
Aby byl řízek opravdu chutný, vyžaduje určitou přípravu.
- Maso na řízky krájíme přes vlákno. Nevhodné je maso prostoupené vazivem (např. vepřové plecko).
- Maso zbavíme všech šlach a blan, většinou odstraňujeme i případné kosti.
- Před balením maso naklepeme.
- Řízky z kuřecího masa stačí naklapat hřbetem ruky nebo jen plochou nože.
- K balení řízků nejčastěji používáme oblíbený trojobal - z hladké mouky, rozšlehaných vajíček a jemné strouhanky.
- Další možností je balení řízků do řídkého těstíčka, obvykle z vajec, mléka a mouky. Mléko lze nahradit např. vodou, pivem nebo vínem.
- Suroviny k balení řízků pro změnu doplníme různým kořením nebo zajímavými přísadami (např. populární kukuřičné lupínky).
- A samozřejmě můžeme připravit také přírodní řízky, které jsou méně pracné a připravují se s chutnou šťávou.
Komentáře