Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jaké maso se hodí na řízky a jak ho připravit na smažení? Držíme se jednoduchých rad našich babiček
Zdroj: Top recepty

Řízky jsou u nás oblíbeným jídlem pro slavnostní a sváteční příležitosti. Připravujeme je z masa, dokonce i mletého, nebo také bez masa. Je mnoho variant a záleží na naší chuti i možnostech.

Mezi tradičně nejoblíbenější sváteční jídla u nás řadíme také knedlík se zelím a pečeným masem, nebo svíčkovou omáčku. Ale řízky s bramborovým salátem nesmí chybět a mnoho z nás by si tuto variantu dalo nejraději. Smažíme je na pánvi, v troubě nebo ve fritéze. Obvykle dáváme tuku více, ale lze smažit i dietně, na teflonové pánvi. O tom, jak smažit, pojednává náš další článek:

Jaké maso se hodí na řízky 

Pokud připravujeme řízky z masa, bereme v úvahu základní pravidla:

  • Ke smažení se hodí především křehké maso mladých zvířat.
  • Nejoblíbenější jsou u nás řízky kuřecí a vepřové.
  • Lze připravit řízky telecí, ale chutné jsou i jehněčí a kůzlečí.
  • Také se dají připravit řízky z králičího masa nebo z divočáka
  • Ke smažení se hodí i mletá masa. Obvykle se používá směs vepřového a hovězího masa, které spojíme vajíčkem a strouhankou.

Jak připravit maso na řízek

Aby byl řízek opravdu chutný, vyžaduje určitou přípravu.

  • Maso na řízky krájíme přes vlákno. Nevhodné je maso prostoupené vazivem (např. vepřové plecko).
  • Maso zbavíme všech šlach a blan, většinou odstraňujeme i případné kosti.
  • Před balením maso naklepeme.
  • Řízky z kuřecího masa stačí naklapat hřbetem ruky nebo jen plochou nože.
  • K balení řízků nejčastěji používáme oblíbený trojobal - z hladké mouky, rozšlehaných vajíček a jemné strouhanky.
  • Další možností je balení řízků do řídkého těstíčka, obvykle z vajec, mléka a mouky. Mléko lze nahradit např. vodou, pivem nebo vínem.
  • Suroviny k balení řízků pro změnu doplníme různým kořením nebo zajímavými přísadami (např. populární kukuřičné lupínky). 
  • A samozřejmě můžeme připravit také přírodní řízky, které jsou méně pracné a připravují se s chutnou šťávou. 

 

 

 

Další tipy a triky