Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Rajská omáčka je oblíbená česká klasika u malých i velkých strávníků. Můžeme ji servírovat samostatně s těstovinami nebo s knedlíkem, avšak kousek masa dovede tento pokrm k dokonalosti. Tentokrát vám poradíme, jaký typ masa zvolit, abychom z něj využili co nejvíce.

Základem rajské omáčky podle tradičního receptu je hovězí vývar, který dodá omáčce výbornou chuť. Použít můžeme ale i zeleninový vývar. Dále se omáčka rozhodně neobejde bez rajčat. Můžeme využít čerstvá rajčata nebo zvolit jednodušší a rychlejší variantu s využitím rajčatového protlaku. Jako přílohu nejčastěji podáváme těstoviny a knedlík. 

Jaké maso zvolit k rajské omáčce

K rajské omáčce se nejlépe hodí prorostlejší kousky masa, které dlouhým vařením dobře změknou a maso zůstane šťavnaté. V případě hovězího masa získáme vařením hovězí vývar jako základ na omáčku, zbytek využijeme na polévku nebo k zamražení pro příště, maso servírujeme k omáčce. A jaké maso je nejvhodnější?

  1. Hovězí přední maso je nejlepší volbou. Hodí se plecko, hovězí krk, karabáček, nebo kližka. 
  2. K rajské omáčce se také výborně hodí mleté maso v podobě karbanátků. Vybíráme tučnější vepřové nebo mix vepřového a hovězího masa. Ochucené karbanátky smažíme na oleji dozlatova nebo povaříme zároveň s rajskou omáčkou
  3. Často připravované jsou plněné papriky s mletým masem, které dusíme společně s rajskou omáčkou. Papriky jednoduše naplníme ochuceným mletým masem a uvařenou rýží a v omáčce podusíme přibližně 30 minut. 
Rajskou omáčku dochucujeme divokým kořením, solí, cukrem, octem či citrónovou šťávou. Oblíbenými variacemi na dochucení jsou také bazalka, tymián, mletá skořice a hřebíček. Přesně takovou voňavou rajskou omáčku si můžete uvařit podle našeho videonávodu. Nechybí ani kousek hovězího masa.
Přejeme dobrou chuť. 

Jaké maso máte nejraději k rajské omáčce vy? Budeme rádi, když se s námi podělíte se svými tipy do komentářů. 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky