Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Svíčková omáčka patří mezi slavnostní jídla, která nesmí chybět na nejedné svatbě, rodinné oslavě či jiné výjimečné události. Základem úspěchu je správný výběr masa a právě s tím vám v našem článku poradíme.

Správná volba masa je alfou a omegou celého pokrmu. Samozřejmě existuje mnoho alternativ, kde se zužitkují různé jiné druhy masa, ale ta pravá svíčková omáčka je jen jedna. Není ale nutné vařit svíčkovou omáčku pouze z hovězí svíčkové, který jiný druh masa můžete také použít? 

Jaké maso zvolit na svíčkovou omáčku

Hovězí svíčková je delikátní druh masa, který by podle svého názvu měl být přímo předurčený k přípravě právě této omáčky. Ale stejnou službu udělají i další druhy masa a hovězí svíčkovou si pak můžete připravit třeba jako medailonky. 

  • Omáčka získala svůj název od hovězí svíčkové, což je sval, který se nachází na vnitřní straně roštěnce a je nejjemnějším a nejdelikátnějším masem z celého zvířete. Spíš než na omáčku se hodí na minutkovou úpravu.
  • Levnější a vhodnější alternativou je falešná svíčková. Tu najdeme na hovězí pleci a svým tvarem je pravé svíčkové velmi podobná. Navíc obsahuje oproti pravé svíčkové více kolagenu a tak je i chutnější a šťavnatější.
  • Další možností je zvěřina. Neuděláte chybu, pokud vyberete maso jelení, srnčí, dančí nebo mufloní. Opět volíme pravou nebo falešnou svíčkovou. Při přípravě zvěřiny musíme přihlédnout k aktuálnímu stavu masa, nejvhodnější je maso z mladého kusu, které není aromatické. Čím starší jedinec je, tím aromatičtější maso bude mít. A to platí u samců dvojnásob. Ale i s tím si umíme poradit za použití mořidel. Zvěřinová svíčková omáčka je naprosto luxusní a delikátní záležitost, která rozhodně stojí za vyzkoušení a ochutnání.

Ke svíčkové omáčce jednoznačně uvaříme knedlík. Buď ten klasický, houskový, nebo stále více oblíbený karlovarský. Právě jeho přípravu vám ukážeme v následujícím videoreceptu.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky