Jaké mouky jsou bezlepkové? Kvůli omezení lepku ve stravě nemusíte přijít o pečení
Ať už se vyhýbáte lepku z jakéhokoliv důvodu, existuje mnoho druhů mouky, na kterých si můžete stejně tak pochutnat. Ano, chuťově jsou výsledky práce s bezlepkovou moukou jiné, přesto však neméně dobré.
Existuje hned několik druhů bezlepkové mouky - každá takováto mouka má jiné vlastnosti a hodí se k rozdílné přípravě jídel. Některé využijete spíše k vaření, za pomoci jiných zase bez problémů upečete chutné moučníky. Nemusíte se tedy obávat, že byste byli ochuzeni o dobroty. Jaké mouky jsou přirozeně bezlepkové?
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jaké jsou mouky bez lepku
Přinášíme vám přehled bezlepkových mouk, díky kterým si v kuchyni vždy poradíte:
- Mandlovou a kokosovou mouku využijete na pečení, vaření, ale i k zahušťování pokrmů či při přípravě nejrůznějších krémů.
- Rýžová, čiroková, pohanková i ovesná mouka najdou svá využití při pečení, vaření, ale také k přípravě kaší či zahušťování polévek a omáček.
- Tapioková mouka skvěle poslouží k pečení, ale také k zahušťování či přípravě krémů a omáček. V neposlední řadě lze z tapiokové mouky připravit pudink.
- Banánová mouka je sladká, přesto se hodí ke sladkému i slanému pečení a vaření i k přípravě kaší, ale využití najde také jako přídavek ve smoothie.
- Také cizrnovou mouku lze využít k různému pečení a vaření, ale i k zahušťování omáček a polévek. Mimo jiné je hlavní ingrediencí oblíbeného hummusu.
- Z jáhlové mouky si snadno připravíte kaše (především tu jáhlovou) či omáčky, ale také lívance, palačinky nebo jiné placičky.
- Konopná mouka je pak nejvhodnější pro pečení, naopak kaštanová mouka se používá jen jako součást bezlepkových směsí kvůli její konzistenci i hořkosti.
- Dalšími bezlepkovými moukami jsou mouka amarantová, kukuřičná, lněná či sójová, ale také například mouka z quinoy.
- Pozor, špaldová mouka se rozhodně neřadí mezi bezlepkové mouky, protože lepek obsahuje. Je však lépe stravitelná oproti klasické pšeničné mouce.
Vždy se však řiďte vámi vybraným, nejlépe osvědčeným receptem (třeba na bezlepkový dortový korpus), ve kterém se přímo počítá s použitím bezlepkové mouky, protože se tyto mouky chovají zcela odlišně od klasické mouky pšeničné.
Komentáře