Jaké náplně použít do listového těsta? Různé možnosti pro slané i sladké dobroty
Listové těsto je univerzální pekařský výrobek, který obsahuje dvě vrstvy těsta - tukové a vodové - nebo jen těsto s několika vrstvami tuku. Po upečení je výsledný produkt lehoučký, nadýchaný, křupavý a jemně lístkuje.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jaké náplně použít do sladkého listového těsta
Listové těsto se snese s mnoha náplněmi - kromě šťavnatého ovoce:
- Do koláčů a koláčků použijeme klasické náplně jako mák, tvaroh, mleté ořechy, povidla a marmeládu, ale i Nutellu.
- Zákusky a řezy plníme marmeládou, šlehačkou, tvarohovými a smetanovými krémy nebo máslovým krémem s pudinkem.
- Štrúdly a záviny jsou nejlepší s jablky nebo s tvarohem, rozinkami a skořicí, posypané semínky, které těstu dodají ještě lepší chuť.
- Samostatnou kapitolou sladkého pečení je příprava křehkých kremrolí, plněných šlehačkou nebo ušlehaným bílkovým sněhem.
Jakými náplněmi plníme slané listové těsto
Plněné pečivo z listového těsta nahradí jakékoliv pečivo nebo chuťovky:
- Nejlepší nádivkou je náplň, podobná těm na pizzu. Rajčatová omáčka, zelenina, šunka, mozzarella a strouhaný sýr dodají pečivu specifickou chuť.
- Houby v listovém těstě chutnají naprosto úchvatně. Plníme ho houbovou smaženicí s vejci nebo jen dušenými kořeněnými houbami.
- Slané koláče z listového těsta nemají chybu. Plníme je masem, zeleninou, sýrem a smetanou s rozšlehanými vejci. Použijeme přitom slepé pečení.
- Slané chuťovky a paštičky z listového těsta můžeme plnit pomazánkami a saláty, zeleninou, masem, mořskými plody a zdobit zelenými bylinkami.
Nejchutnějším pečivem ze slaného listového těsta jsou plněné šneky. Jejich příprava je opravdu snadná a rychlá. Pokud si předem pustíme troubu, netrvá to víc než několik minut. Pro inspiraci se podívejte na naše video:
Komentáře