Jaké ovoce použít do pečeného čaje? Záleží na naší fantazii a možnostech. Vyzkoušejte nejoblíbenější druhy
Pečený čaj je výbornou lahůdkou pro chladné podzimní a zimní večery. Zavařené sklenice s touto dobrotou si připravujeme v průběhu léta z ovoce, které postupně dozrává.
Zužitkujeme sezonní ovoce, kombinujeme sladké i nakyslé druhy, které se vzájemně spojí do lahodné harmonie. Přidáme cukr a voňavé koření. Přesný postup přípravy domácího pečeného čaje je popsán v našem dalším článku:
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jaké ovoce je vhodné do pečeného čaje
Pečený čaj připravujeme z postupně dozrávajících druhů ovoce a abychom všechny druhy mohli použít současně, ukládáme si je do mrazničky. Do výroby pečeného čaje se pustíme, až když už máme připravené všechny oblíbené druhy. První tři druhy ovoce v následujícím přehledu jsou zvlášť vhodné a příjemně aromatické:
- rybíz červený, černý, bílý - má příjemně nakyslou chuť, v pečeném čaji je výborný, můžeme ho použít polovinu celé dávky ovoce
- aronie (tj. černá jeřabina) - další výborný druh ovoce, který dá čaji skvělou chuť a tmavou barvu, stačí ho ale již menší podíl než rybízu
- švestky - nakrájíme je na menší kousky, čaji dají krásnou barvu i vůni, patří mezi nejoblíbenější druhy vhodné do pečeného čaje
- hrušky - nakrájené na kostky, pokud mají tuhou slupku, raději je oloupeme
- jablka - nakrájená na kostky, menší kostky jsou úhlednější než velké kusy
- ryngle, blumy, mirabelky a podobné peckoviny
- třešně - pokud je máme uložené v mrazničce, použijeme je společně s ovocem, které dozrává koncem léta
- ostružiny - dají pečenému čaji krásnou výraznou barvu, někdy potřebují více přisladit
- maliny, jahody, borůvky, brusinky a další drobné ovoce
- angrešty a josty - jsou kyselejší, nedáváme jich mnoho
- broskve, meruňky, nektarinky - nakrájené nadrobno
- hrozny - je-li třeba, odstraníme z nich velká zrníčka
- ananas, banány, pomeranče, citrony - nejsou nutné, ale můžeme je přidat pro chuť, v menším množství
Náš další článek poradí, jak pečený čaj používat.
Komentáře