Vakuování potravin: Jaké potraviny jsou vhodné pro vakuování
Pro vakuování se hodí téměř všechny potraviny. Nejvhodnější jsou ty suché, které pak vydrží v chladnu i několik let. Jsou však potraviny, které vakuováním ztratí chuť a vlastnosti čerstvé suroviny.
Vakuování je moderní metodou uchování čerstvých potravin bez přístupu vzduchu. Díky tomu si zachovají barvu, chuť i vůni po dlouhou dobu. Téměř všechny potraviny lze vakuovat v syrovém stavu - až na některé výjimky. Poradíme vám, které to jsou.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Které potraviny můžeme vakuovat
V podstatě můžeme vakuovat všechny potraviny:
- Ovoce, zeleninu, zelené a zeleninové saláty, ovocné dřeně a pyré.
- Pečivo, moučníky, sušenky, koláče s ovocem, buchty, bábovky.
- Maso, zvěřina, ryby, mořské plody, uzeniny a párky.
- Hotová jídla, vařené přílohy, omáčky, polévky, zbytky masa.
- Suché potraviny - rýže, těstoviny, obiloviny, luštěniny.
- Pochutiny - káva, koření, zelené bylinky a natě, ořechy, semínka.
Které potraviny není vhodné vakuovat
Vysátím vzduchu se balíček prudce stáhne, proto některé potraviny nevakuujeme:
- Měkké pečivo, moučníky s krémem, čerstvý chléb.
- Celé ryby, jejichž tenké ostré kostičky mohou proděravět sáček.
- Syrové maso, které už máme delší dobu v lednici.
- Mražené potraviny, které rozmrazíme, už nesmíme vakuovat.
- Syrové houby se paradoxně kazí rychleji, musíme je předem uvařit.
- Banán a měkké ovoce zavakuujeme jen v případě mražení.
- Česnek a cibule produkují plyny, které mohou narušit vakuum.
- Brukvovitou zeleninu (květák, zelí) předem blanšírujeme.
- Teplé potraviny nikdy nevakuujeme, musí mít alespoň pokojovou teplotu.
Víte, jak správně blanšírovat zeleninu? Možná by vám pomohlo naše video:
A jaké zkušenosti s vakuováním máte vy? Budeme rádi za vaše tipy do komentářů pod článkem.
Komentáře