Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vakuování potravin: Jaké potraviny jsou vhodné pro vakuování
Zdroj: Freepik

Pro vakuování se hodí téměř všechny potraviny. Nejvhodnější jsou ty suché, které pak vydrží v chladnu i několik let. Jsou však potraviny, které vakuováním ztratí chuť a vlastnosti čerstvé suroviny.

Vakuování je moderní metodou uchování čerstvých potravin bez přístupu vzduchu. Díky tomu si zachovají barvu, chuť i vůni po dlouhou dobu. Téměř všechny potraviny lze vakuovat v syrovém stavu - až na některé výjimky. Poradíme vám, které to jsou.

Které potraviny můžeme vakuovat

V podstatě můžeme vakuovat všechny potraviny:

  • Ovoce, zeleninu, zelené a zeleninové saláty, ovocné dřeně a pyré.
  • Pečivo, moučníky, sušenky, koláče s ovocem, buchty, bábovky.
  • Maso, zvěřina, ryby, mořské plody, uzeniny a párky.
  • Hotová jídla, vařené přílohy, omáčky, polévky, zbytky masa.
  • Suché potraviny - rýže, těstoviny, obiloviny, luštěniny.
  • Pochutiny - káva, koření, zelené bylinky a natě, ořechy, semínka.

Které potraviny není vhodné vakuovat

Vysátím vzduchu se balíček prudce stáhne, proto některé potraviny nevakuujeme: 

  • Měkké pečivo, moučníky s krémem, čerstvý chléb.
  • Celé ryby, jejichž tenké ostré kostičky mohou proděravět sáček.
  • Syrové maso, které už máme delší dobu v lednici.
  • Mražené potraviny, které rozmrazíme, už nesmíme vakuovat.
  • Syrové houby se paradoxně kazí rychleji, musíme je předem uvařit.
  • Banán a měkké ovoce zavakuujeme jen v případě mražení.
  • Česnek a cibule produkují plyny, které mohou narušit vakuum.
  • Brukvovitou zeleninu (květák, zelí) předem blanšírujeme.
  • Teplé potraviny nikdy nevakuujeme, musí mít alespoň pokojovou teplotu.

Víte, jak správně blanšírovat zeleninu? Možná by vám pomohlo naše video:

A jaké zkušenosti s vakuováním máte vy? Budeme rádi za vaše tipy do komentářů pod článkem.

 

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli