Jaké zelí se hodí na kvašení? Na výběru správné odrůdy záleží
Kvašené (kysané) zelí je velkou pochoutkou, na kterou nedají dopustit ani ti, kdo jinak zeleninu zrovna nemusí. Můžeme si ho buď po malých dávkách kupovat nebo sami připravit do zásoby. Je to jednodušší, než by se mohlo zdát. Základem je dobře zvolená odrůda zelí.
Kvašené zelí výborně obohatí náš jídelníček, a to především v zimním období, když je pro nás přísun různých vitamínů sice velmi důležitý, ale ne tak jednoduchý jako během pěstitelské sezóny. Na podzim sklizenou zeleninu je potřeba nějak uložit, "zakonzervovat" a tím nejvhodnějším způsobem uložení zelí je nechat ho vykvasit.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jaké zelí se hodí na kvašení
Kvašené zelí vzniká díky mléčnému kvašení, což je přirozený proces, který nastává poté, co zelí nakrouháme, smícháme s malým množstvím soli (1 %), napěchujeme do sudů, uzavřeme a necháme stát v teplé místnosti.
- Průběh správného kvašení závisí na množství cukrů v zelí, přičemž vyšší obsah cukrů je žádoucí a důležitý.
- Ke kvašení jsou velmi vhodné pozdní odrůdy zelí, které vynikají vyšším obsahem cukru. Zelí si buď sami vypěstujeme nebo koupíme podle doporučení farmářů.
- Někdy se do zelí na kvašení přidává trochu cukru pro podporu kvašení, pokud ale použijeme správnou odrůdu, na kvašení doporučenou, není cukr potřeba.
Následující videorecept vám ukáže, jak připravit zelí do kvasné nádoby.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Jak připravit nejlepší domácí kysané zelí. Co musíme dodržet a jaké podmínky splnit, aby se povedlo a vydrželo co nejdéle
Někdy se kysané zelí zkazí - ztmavne, změkne a zapáchá. Přitom stačí dodržet tři podmínky a naše zelí bude chutnat skvěle
Deset odpovědí na nejčastější otázky na téma kysané zelí. Jak ho naložit a ochutit, jak dlouho zelí kvasí a jak ho používat
Komentáře