Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jakou čokoládu použít na polevu? Koupě kvalitní čokolády se rozhodně vyplatí
Zdroj: Freepik, valeria_aksakova

Světle hnědá až téměř černá čokoládová poleva dá dortům, zákuskům a vánočnímu cukroví úžasnou chuť a vůni. Nejlepší poleva je ta, kterou si připravíme sami z kvalitní čokolády a tuku.

Před samotným pečením dezertu si musíme ujasnit, jaké vlastnosti by čokoládová poleva měla mít. Má být křupavá nebo tekutá? Krájecí, lesklá nebo hustá jako krém? Podle toho musíme vybírat vhodnou čokoládu. Poradíme vám, jak na to.

Jakou čokoládu vybrat na polevu

Obecně platí - čím vyšší obsah tuku a kakaového másla, tím je poleva lepší - měla by obsahovat minimálně 30 % tuku:

  • V cukrárnách používají čokoládové pecky z tmavé, mléčné i bílé čokolády, které jsou už běžně k dostání na internetu.
  • Čokoláda na vaření se míchá s máslem a horkou vodou ve vodní lázni, kde se rozpouští za stálého míchání do hladka.
  • Jakákoliv čokoláda se dá smíchat s horkou smetanou nebo máslem do hladké polevy, která je měkká a dá se velmi dobře krájet.
  • Figurky, zbylé z Vánoc nebo Velikonoc, můžeme rozpustit a použít na polevu, pokud do nich přidáme i čokoládu nebo kakao a tuk.

Do každé rozpuštěné čokolády se kvůli snadnějšímu krájení přidává trochu oleje nebo ztuženého rostlinného tuku. Pokud zůstane poleva tvrdá, krájíme ji nožem, namočeným v horké vodě. V obchodech koupíme hotové polevy, které obsahují cukr a palmový tuk. Těm se radši vyhneme.

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky