Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Krupicová kaše nás jedním soustem přenese do dětství. Ale není oblíbená jen u dětí. Posypaná kakaem, skořicí a ozdobená plátkem másla je velkou dobrotou, na které si s radostí pochutnají i velcí strávníci.

Krupicová kaše je sladké jídlo, které chutná celé rodině a především příprava ze dvou surovin je tak snadná, že možná nesáhneme ani po receptu. To je však často kámen úrazu, protože docílit dokonalé hebké kaše bez hrudek může být pro někoho nedostižný cíl. Důležitý je výběr surovin a jejich poměr. 

Jakou krupici použít na krupicovou kaši

Na krupicovou kaši potřebujeme dodržet správný poměr krupice a mléka, aby kaše nebyla příliš řídká, ale ani příliš hustá. Krupičku je dobré alespoň 1 hodinu předem namočit do poloviny potřebného množství mléka. Tím změkne a lépe se vyhneme hrudkám. Na 1 litr mléka obvykle postačí 80–100 g krupice. A jaká krupice je na kaši nejlepší?

  • Nejčastěji jistě sáhneme po dětské krupičce. Je jemná, lahodná a postačí jí kratší čas k namáčení. 
  • Oblíbená je také hrubá krupice, která má vysoký obsah vlákniny, bílkovin a kaši z ní uvaříme stejně tak chutnou. Hrubou krupici namáčíme déle, nejlépe přes noc. Ráno bude tak akorát připravená ke snídani.
  • Můžeme uvařit i výbornou bezlepkovou krupicovou kaši z rýžové krupice, kterou chvíli namočíme v odměřeném mléce a poté povaříme. 
  • Pokud vám všechny krupičky doma dojdou, nezoufejte a zvolte na přípravu kaše hrubou mouku. S přehledem krupici zastoupí a kaše bude i tak skvělá

Krupičku za stálého míchání vaříme alespoň 10–15 minut. Dostatečné provaření je důležité kvůli lepší stravitelnosti. Po odstavení vmícháme do kaše plátek másla, na talíři dosladíme a podle chuti dochutíme kakaem, ovocem nebo oříšky. 

Z jaké krupice vám chutná kaše nejvíce? Budeme rádi, když se s námi o své tipy podělíte do komentářů. 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky