Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Náš receptář zahrnuje pořádnou dávku receptů na halušky či nočky, vybrat si můžete bramborové nebo moučné, jedny lepší než druhé. Společnou mají jednoduchou a rychlou přípravu i báječnou chuť. I když na talíři nevypadají tak "uspořádaně" jako knedlíky, mají mnoho příznivců, kteří na ně nedají dopustit.

Halušky jsou nejen rychlé a snadné, ale také levné. Toto tradiční jídlo slovenské kuchyně milujeme s kysaným zelím a osmaženou cibulkou, případně s uzeným masem, výborně také chutnají s brynzou a slaninou. Na halušky si připravíme středně husté těsto - jeho hustota by měla být tak akorát, aby se dalo protlačit přes haluškovač do vroucí vody. Kdo tuto pomůcku nemá, vystačí si s prkýnkem a nožem.

Jakou mouku na halušky

Především si vyberte, jestli uvaříte halušky bramborové nebo jenom moučné. Do bramborového těsta budete potřebovat syrové oloupané brambory, které najemno nastrouháte, přidáte k nim vejce, mouku a trochu soli. Do moučného těsta vám stačí mouka, kterou smícháte s trochou vody, případně i s vajíčkem.

  • Na halušky se používá mouka polohrubá, ale pokud ji nemáte, smíchejte napůl hrubou a hladkou.
  • Při použití polohrubé mouky budou halušky nadýchanější a kypřejší, než kdybyste použili pouze hladkou mouku. Nicméně i recepty jen s hladkou moukou v receptáři máme - záleží tedy na vás, jaká konzistence halušek vám nejlépe vyhovuje, jestli tužší a pevnější nebo nadýchanější.
Pokud s vařením halušek nemáte zkušenosti, máme pro vás důležité upozornění - držte se pečlivě receptu, který si vyberete. Doporučujeme přečíst si i komentáře u konkrétního receptu - pomohou vám vyvarovat se zbytečných chyb. Výtečné halušky můžete uvařit podle následujícího videa. Do těsta budete tentokrát potřebovat strouhané brambory, vajíčko a polohrubou mouku.
Pokud budete halušky chystat s brynzou, mohla by se vám hodit rada, jak tento sýr rozpustit.
Budeme rádi, když nám napíšete, s čím máte halušky nejraději a jak se vám povedly.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky