Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Hraběnčiny řezy jsou velmi známým moučníkem, který si určitě nenechte ujít. Řezy můžete upéct kdykoliv během roku, ale přece jen nejvíce patří k podzimu - v té době je dostatek ořechů a také jablek, která je potřeba brzy zpracovat. Pokud se rozhodnete pro osvědčené řezy našich babiček, budete nadšeni.

Hraběnčiny řezy jsou dobrotou, kterou můžete upéct jako sladkou tečku podávanou po svátečním jídle nebo jako báječné pohoštění pro milou návštěvu. Ať tak či onak, řezy jistě sklidí úspěch a na plechu dlouho nevydrží. Pokud máte elektrický šlehač na sníh, který vám usnadní práci, bude pro vás pečení hračka.

Kterou mouku na hraběnčiny řezy

Hraběnčiny řezy se skládají z několika vrstev, které vytváří lahodnou kombinaci. Těsto, jablečná náplň a vrstva sněhu po upečení dají vzniknout naprosto luxusní dobrotě.

  • Do těchto řezů nejčastěji používáme mouku polohrubou, která se skvěle hodí na většinu podobných koláčů a buchet na plech.
  • Použít můžete také mouku hladkou nebo směs polohrubé a hladké.
  • Menší část mouky můžete nahradit moukou celozrnnou, nejlépe špaldovou.
  • Hrubá mouka není vhodná, ta se více hodí např. na kynuté knedlíky nebo třeba na škubánky s mákem.

Jak upéct hraběnčiny řezy

Na základní dávku těsta podle našeho receptu potřebujete 400 g hladké mouky, 250 g Hery (nebo másla), 4 žloutky, 150 g cukru moučka a kypřicí prášek do pečiva. Dále si připravte ještě 4 velká jablka, 1 vanilkový cukr, 1–2 lžíce cukru (množství podle kyselosti jablek), skořici a 4 bílky.

  1. Do mísy dejte prosátou mouku s práškem do pečiva (prášku stačí 3/4 sáčku), tento recept počítá s hladkou moukou
  2. Přidejte nasekaný tuk, žloutky a cukr. Rychle vypracujte těsto. Bílky odložte zvlášť - budou potřeba na horní vrstvu řezů.
  3. Třetinu těsta vložte do sáčku a uložte přibližně na hodinu do mrazničky. Zbytek nechte krátce odležet v chladničce.
  4. Vykrojená jablka nastrouhejte nahrubo (stačí i jemně nakrájené plátky). Pokud si přejete, aby byl moučník ještě jemnější, nejprve jablka oloupejte.
  5. Z bílků vyšlehejte tuhý sníh
  6. Těsto z chladničky rozválejte na plech vyložený papírem na pečení. Bude pouze nízké a tenké.
  7. Na těsto rozložte nastrouhaná jablka, posypte je skořicí a pro ještě lepší chuť také vanilkovým cukrem.
  8. Tip 1: Přidat můžete také rozinky a sekané nebo nastrouhané ořechy - vlašské, lískové nebo jiné podle možnosti.
  9. Na jablka natřete vyšlehaný sníh a na něj ještě nastrouhejte zbývající těsto z mrazničky.
  10. Tip 2: Pokud si přejete vyšší sněhovou vrstvu, ještě dva bílky přidejte.
  11. Pak už jen plech vložte do trouby a upečte při 180 °C dozlatova, na pečení bude potřeba cca 35–40 minut. Pečte pouze při nízké teplotě, aby sníh během pečení nezačal rychle tmavnout.
  12. Moučník krájejte až po vychladnutí, do té doby všechny vrstvy zpevní. Kdo chce, může řezy ještě jemně pocukrovat.
  13. Tip 3: Řezy můžete vyzkoušet také s tvarohovou náplní nebo k jablkům přidat jiné ovoce - obvykle se používá barevně odlišné.

Podívejte se, jaké další výtečné moučníky můžete připravit z jablek. V naší sladké kuchyni známe mnoho osvědčených receptů.

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky