Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Medvědí pracny patří mezi cukroví jednoduché na přípravu. Dokážou skvostně provonět celý dům kořením i ořechy a svůj název nesou díky formičkám ve tvaru tlapek, ve kterých se upečou. Ještě horké se pak obalují v cukru.

Pracny či tlapky jsou vánočním cukrovím, které má v naší české kuchyni dlouholetou tradici. Příprava těsta je velmi snadná a k pečení používáme formičky, do kterých těsto natlačíme. Vzniknou tak roztomilé tlapky plné oříšků a koření.

Jakou mouku použít na pracny

Těsto na pracny voní báječně po másle a oříšcích, které jsou jeho základem. Podstatnou surovinou je i mouka a výběr určitého typu se může lišit recept od receptu. Přesto se nejčastěji používá pšeničná mouka hladká, případně polohrubá. Nebojte se sáhnout také po alternativě, kterou je mouka špaldová.

Pokud neznáte medvědí pracny, obnovte si doma tuto tradici a upečte voňavé ořechové cukroví podle videoreceptu níže. Tlapky připravte s předstihem, do Vánoc se vám báječně rozleží a změknou. Přejeme dobrou chuť.

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Další tipy a triky