Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Ryba by na vánočním stole neměla chybět. Ne každý je milovník kaprů. Co místo něj zvolit?
Zdroj: Toprecepty.cz

Mnozí lidé si dají rybu na Štědrý den rádi, ale pokud možno raději ne kapra. Kapr nechutná všem. Nabízíme přehled dostupných rybích receptů jako náhradu za kapra. Většinu z ryb asi nebudete obalovat, protože je to sice nejběžnější, ale na druhé straně nejméně vhodná a chutná úprava ryby.

Ryby je mnohem vhodnější smažit (opékat) bez trojobalu, grilovat nebo péct v troubě. Přitom se snažíme v duchu Štědrého dne, abychom měli na talíři něco výjimečného nejen co do druhu ryby, ale i způsobu úpravy. Naše databáze je na recepty z ryb bohatá.

Rybímu masu sluší jednoduché ochucení a jednoduchá úprava. O to víc se můžete vyřádit s přílohou. Mlsné jazýčky i oči uspokojí zapečené pusinky z bramborové kaše nebo gratinované brambory a hlavně množství barevné zeleniny, ať už jako teplá příloha nebo ve formě salátu.

Jakou rybu vybrat

Nejvhodnější z běžnějších sladkovodních ryb k dostání v rybárnách bude asi pstruh nebo candát, ale můžete zkusit i amura, tolstolobika nebo štiku. Pokud plánujete porce, z menších ryb udělejte nebo si nechte udělat filety. Z mořských ryb doporučujeme např. lososa, tuňáka, pražmu. Ideální je, pokud seženete čerstvou rybu, v nouzi i mražená může účel splnit, když s ní budete správně zacházet: nechte ji rozmrznout zvolna v chladničce.

Sváteční recepty ze sladkovodních ryb

Pstruha opékáme na pánvi, na grilu nebo v troubě na pekáči. Z candáta doporučíme špízy, amur je chutný na zelenině. Tolstolobika můžete upravit jako nugetky podle naší uživatelky, ke štice se hodí máslo a bylinky, které jemné maso jen doplní a nepřebijí chuť.

Nejchutněji upravené mořské ryby

 Losos je nejchutnější na pánvi s minimálním dochucením, aby vynikla chuť masa. Z tuňáka samozřejmě steak, pražma je skvělá v solné krustě nebo na grilu.

Ať si vyberete jakoukoliv rybu a úpravu, nezapomeňte na sklenku bílého vína. Nechte si chutnat.

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Komentáře

Další tipy a triky