Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Forem na pečení je mnoho druhů - kovové, silikonové, keramické i skleněné. Většina z nich má univerzální využití bez ohledu na to, jaké jídlo v ní připravujeme - i přesto si musíme rozmyslet, jakou formu koupit.

Milovníci vaření a pečení mají doma kuchyňské pomocníky a náčiní, které jim usnadňují práci. V malých domácnostech, kde se bojuje o každé volné místo, nemáme možnost pomůcky uskladnit, proto je musíme nakupovat s rozmyslem.

Jaké jsou druhy forem na pečení

Musíme se rozmyslet, jaký druh sladkého a slaného pečení preferujeme:
  • Formy s dlouhou životností se mnohdy dědí z generace na generaci. Vyrábí se z keramiky, žáruvzdorného skla, ale také z kovu (nerez, smalt, hliník, litina, teflon). Dobře se udržují, ale pečení v nich vyžaduje trochu praxe.
  • Formy se zvláštní péčí - mezi takové se řadí silikonové formy, které vyžadují opatrné zacházení (nesmíme používat ostré předměty) a lehké skleněné formy, které nevhodnou manipulací mohou prasknout. Plastové ráfky a formy neslouží k pečení, pouze k tvarování pokrmu.
  • Formy jednorázové jsou takové, které po upečení pokrmu vyhazujeme jako odpad - například alobalové misky, plechy a pekáčky, tepelně odolné papírové formy do trouby i horkovzdušné fritézy a tenké papírové košíčky na cupcaky.

Jaké druhy forem nejčastěji využijeme

Jakou univerzální formu mít doma, abychom v ní připravili několik jídel?

  • Formy kulatého tvaru využijeme při pečení sladkých koláčů a dortových korpusů, ale i k přípravě slaných koláčů, pizzy nebo nepečených moučníků.
  • Formy na muffiny jsou vhodné nejen pro přípravu sladkých bochánků, ale i k pečení nádivek, karbanátků, košíčků z těsta a jednoporcových jídel.
  • Formy na bábovky - kromě sladkých moučníků v ní můžeme upéct sekanou, kebab, kuličkový chléb nebo v ní vytvarovat nepečený smetanový dort.
  • Formy na chlebíčky už podle názvu naznačují, že se v nich peče chleba, toustový chléb, nádivky nebo v ní uděláme aspik s vejci, šunkou a zeleninou.
  • Formičky na pralinky jsou primárně určené k výrobě čokoládových bonbónů - my v nich vyrobíme led, bombičky se zelenými natěmi, bujón nebo želé pro děti.

V malé domácnosti využijeme speciální formy jen 1x za rok, například na beránka nebo na vánočku. Nemáme-li vhodnou formu, použijeme tvar, který máme doma - místo beránka bábovku, místo bábovky dortový korpus či místo korpusu skládané piškotové řezy. Předstírejme, že je to záměr a každý nás pochválí za originalitu.

Komentáře

Další tipy a triky