Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Domácí kompoty si pamatujeme od babiček, býval to nejjednodušší způsob uchování úrody ovoce. Od té doby máme i jiné možnosti, ale chutný kompot si dáme rádi i nyní.

Správné suroviny a postup jsou důležité, aby práce nepřišla vniveč. Na přípravu domácího kompotu potřebujeme hlavně vhodné sklenice s víčky, zralé ovoce a většinou i cukr. 

Jaký cukr do kompotu

Většinu kompotů děláme tak, že ovoce ve sklenicích zalijeme cukrovým sirupem, uzavřeme a zavaříme. Do nálevu na ovoce použijeme cukr krystal. Dobře se totiž v nálevu rozpustí. Množství cukru se řídí kyselostí ovoce, čím kyselejší, tím víc doslazujeme, aby výsledek byl chutný. Některé druhy nebo kompoty pro diabetiky zavařujeme úplně bez cukru, jen ve vlastní šťávě. Pak do každé sklenice dáme několik zrnek soli, která dokáže zvýraznit sladkou chuť ovoce.

Začátečníkům možná pomůže i videorecept na přípravu dýňového kompotu.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli