Jaký cukr do piškotu? Těsto volbou různých druhů cukru rozhodně nezkazíte
Piškotové těsto je hmota, připravená šleháním ze žloutků s cukrem, do kterých se přidává mouka a bílkový sníh. Takové těsto se používá při pečení dortů, zákusků a řezů, protože je nadýchané a jemné.
Mnoho kuchařek při přípravě piškotového těsta už stálo před rozhodnutím, jaký cukr použít do šlehaných žloutků - krupicový nebo moučkový? Ještě těžší volba je při použití umělých sladidel nebo náhražek cukru. Poradíme vám, jak se rozhodnout.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jaký cukr patří do piškotu
Nejčastěji volíme mezi cukrem bílým, třtinovým a umělým:
- Nejpoužívanějším je cukr krupicový nebo třtinový stejné nebo podobné hrubosti. Jelikož má větší krystalky, musíme ho se žloutky důkladně vyšlehat, popřípadě ještě naředit troškou horké vody.
- Pokud nemáme krupicový, můžeme stejně dobře použít i moučkový cukr - vůbec nic tím nezkazíme. Podmínkou je opět našlehání žloutků do nadýchané bílé pěny i s pomocí horké vody (stačí 1–2 lžíce).
- Umělé nebo přírodní sladidlo šleháme se žloutky stejně, jakoby šlo o bílý cukr - do pěny. Sladidlo musí mít podobu prášku nebo krystalků, ale musíme dodržet gramáž v poměru k cukru, uvedenou na obalu.
V našem videu se můžete podívat na přípravu olejového piškotu na dortový korpus:
Komentáře